tisdag 29 april 2008

En svår jakt

Jag skulle ha skrivit om kärlek i ett tidigare inlägg, men det blev inte så. Förlåt. Men nu har jag äntligen kommit till skott och fått känslorna att bli ord.

Min kärlek just nu riktar sig mot bra ljud och till en ny "vän" som jag fått sen bara en vecka tillbaka. (" - Oj. Han är verkligen en ljud-nörd!")

---

Jag har använt ett par Koss the plug med sparkplug till. Ett par in-ear som har en grym bas som kan rensa i både öronen och hjärnan. På senare tid har jag fått känslan av att det saknas lite rymd i dom. Att dom inte riktigt gör sitt jobb. Jag ska försöka göra en EQ för att visa hur dom låter.

- I I I I I
I - - I I I
I I I - I I
I I I I - -
I I I I I I
I I I I I I
(Bas till vänster, diskant till höger)

Så för ett par veckor sen bestämde jag mig för att jag skulle skaffa nånting nytt. Jag gick in i en elektronik-affär. Jag valde den som va närmast min praktikplats, så det blev en av de stora el-jättarna, ingen ljud-specialist direkt. Där inne fann jag att ett antal olika som kunde prestera mellan 6 och 23500 hertz.
Självklart ville jag ha de som va så bra som möjligt, så dum som jag va valde jag de dyrare

De kostade 600 skinande och blanka.

Ljudbilden för dom såg ut ungefär så här:
I I I I I -
I I I I I I
I I I I - I
I I - I I I
- - I I I I
I I I I I I

Tydlig diskant är skönt om man vill ha "crisp" och rymd i ljudet. Men eftersom jag använder min mp3-spelare i princip enbart när jag åker buss eller tåg så behöver jag nåt med rejäl baskraft i. Men jaja, tänkte jag, de va ju schwajnigt dyra, så jag får väl ta och gilla läget.

Ett tag senare så har ljudet i den ena hörluren försvunnit nästan helt. Vet inte vad som är fel, men nånting är det. Eftersom dom bara är 2 veckor gamla så kan jag ju reklamera dom utan problem. Bara att leta fram kvittot och åka in till stan där just den butikskedjan finns. Lätt match. Bara att leta fram kvittot... Hmm, var la jag kvittot?
Efter att ha vänt upp och ner på hela mitt rum 2 gånger så inser jag att jag slarvat bort kvittot. Så det är bara att slänga lyxlirarna till lurar. Det kändes inte i hjärtat, men plånboken gnydde.

Jag fortsatte min jakt. Jag gjorde ett impulsköp på MediaMarkt i Stockholm. De riktigt billiga den här gången. Det fanns en uppsjö av olika hörlurar i samma prisklass, Sony, Scullcandy, Koss, AKG m.m. Jag köpte eett par Creative EP-630 för 220 och de klämmer ur sig en ljudbild som passar mig perfekt. (Se EQ nedan)

I I I I I I
- I I I I -
I - I I - I
I I - - I I
I I I I I I
I I I I I I

Precis så här vill jag ha det. Tydlig i basen, krispig i diskanten. När jag äntligen hade hittat dom här så kände jag att jag va kär. Lyckan va total. Tills en solig dag i slutet av april.
Det var nånting som hänt med mina kära inear-pluggar. Ljudet i vänster öronplugg har nästan försvunnit helt. Samma sak som hände bara några veckor tidigare. Tur att jag har kvittot kvar, tänkte jag. Synd bara att närmaste Mediamarkt ligger i en ruskigt avlägsen del av Göteborg. (För mig som bara åker kollektivt)

Dum och o-ekonomisk som jag är så införskaffade jag mig hörlurspar nummer 3 på bara en månad. Men den här gången så köpte jag dom på Expert. Dom låter lika skönt som de jag köpte på Mediamarkt, men den här gången kan jag ordna mina problem i Vara eller Uddevalla. Om det blir några problem...
Men nu kommer vi väl antagligen leva lyckliga i alla våra dar, jag och mina hörlurar, och det enbart för att jag garderat mig mot alla problem och varit en duktig och smart konsument.

---

Björn Gustafsson avslutade en av sina insatser i melodifestivalen med orden: "Tack Göteborg, ni är kärlek för mig." Jag säger så här: Tack Creative, ni är kärlek för mig.

Så lycka till i ljud-världen, och kom ihåg; det är inte produktmärket som är det viktiga. Det är kärleken! :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar