fredag 15 oktober 2010

Gott bröd

Här om dan bakade jag och för att kunna casha in lite duktighetspoäng så berättade jag de på twitter och facebook. Det resulterade i att några blev intresserade och ville ha receptet. Så här kommer receptet.
Men först ett litet tack. Jag vill tacka Hedelin, Olofsson, Sjöholm och Arvidsson för deras bok Hem- och konsumentkunskap. (ISBN 91-7306-676-1) På sidan 278 finns ett enkelt recept på småfranska som jag gjort om lite, och då blir det så här.

1. Sätt ugnen på 250grader.
2. Häll 4dl fingervarmt vatten, 4msk olja och 4krm salt i en skål. Smula ner 50g jäst och rör om.
3. Blanda ner 2dl rivna morötter och 2dl havregryn. Rör om. (En morot brukar vara 1dl riven.)
4. Blanda ner 2dl grahamsmjöl och 2dl vetemjöl.
5. Jobba med degen tills den släpper från skålen. Tillsätt eventuellt mer vetemjöl.
6. Låt jäsa 15 minuter under bakduk
7. Här kan du välja lite hur du vill göra. Om du vill göra runda bullar, baguetter, eller som jag (och mormor) brukar göra. Jag häller ut degen på en teflonduk. (Antar att vanligt bakplåtspapper funkar) och brer ut den med sleven tills den blir ungefär 2 cm tjock överallt och täcker nästan hela duken.
8. Låt jäsa en stund till på bakplåten, om man vill. (Enligt receptet.) Jag brukar skippa det. Funkar ändå.
9. In i ugnen. (Mitten) Vänta tills brödet fått färg. 8 minuter enligt boken.
10. Ta ut bullarna och lägg dem på galler att svalna. (Okej. De här sista va onödig info om man bakat förut. Men som sagt - kunskapsboken. Den är för newbies, som mig.)

Lycka till!

1 kommentar: