fredag 25 december 2009

Tankar om 2 sorters böcker

Nu är det officiellt. Det finns två sorters böcker. Riktiga, bra böcker och så deckare. Det har farmor bestämt. Ungefär så här gick det till:
___
Julafton, och klockan är ungefär halv sex. Farmor, hennes man, hennes barn, deras respektive och farmors barnbarn är samlade runt en gran full av julklappar. Farmor höjer rösten för här ska delas ut julklappar. Hon tar fram ett paket i taget, säger vem det är till. Ganska snart blir det uppenbart att alla får böcker från Farmors bokhylla. För varje bok som delas ut så berättar hon lite om författaren eller om boken. Vid en av utdelningarna tappar hon orden och kommer inte på vem författaren är. Ungefär så här lät det:
– Nu så ska vi se… Det här är en bra författare, inte nån sån där deckare som du brukar läsa…”

Med andra ord finns det två sorters böcker: Bra böcker och deckare!

fredag 18 december 2009

National-socialism är genialiskt... eller?

Tisdag 5e september. Det är 12 dagar kvar till riksdags, regionfullmäktige och kommunfullmäktige-val. Det är mitt första val och jag tycker det är både spännande och svårt att sätta sig in i debatten om vad vart och ett av partierna står för. Det enda jag har att gå på är min kunskap från gymnasiet och högstadiet om vad de olika politiska ideologierna står för. I samband med den här valrörelsen, min första som väljare, får vi ett informationsbrev från Sverigedemokraterna ner i brevlådan, och samma dag skriver jag den här krönikan.
(Allt är direkt kopierat och inklistrat från mitt blogginlägg som jag skrev på lunarstorm 5e september 2006.)

-----------------

Här om dan kom det ett brev som det stog SD på. "Vad nu?", tänkte jag, "ska SanDisk släppa en ny standard på sina SD-minneskort? Secure Digital Nano, storleken mindre än micro-SD?"
     När det stog "vi är inte bara emot invandrare, vi har andra saker på agendan" så forstog jag direkt vad det rörde sig om. SverigeDemokraterna är på inmarsch och de är kåtare på att komma ni i regeringen än någonsin tidigare.

För att bringa klarhet ifråga om min politiska ståndpunkt kan jag meddela att jag kommer rösta kd-v-mp och är en "mitt i, något vänstervriden ganska lagom"-svensk. Ett par av mina bästa vänner har invandrar-bakgrund, och jag har i allmänhet inga stora problem med ovanliga människor så länge de är hyggliga.

Men jag började fundera och försöka förstå hur ett nationalistiskt parti som SD resonerar. Tanken slog mig att grundidén i nationlism, "Ett land åt varje folk. Ett folk åt varje land", är rätt bra. Människor är konforma och mår bra av att umgås med likatänkande. Att undvika att blanda kulturer är att undvika roten till många missförstånd, problem och konflikter. Så SDs och nationalismens idé om att alla folk ska hålla sig på sin kant är ju ett genialiskt sätt att skapa lugn och harmoni. Vi slipper ju en massa problem som kulturkrockar innebär.
Men vänta nu. "Ett land åt varje folk". Det finns ju inte. 95 % av Sverige invandrare är här för att deras gamla hem inte finns. För att deras länder av en eller annan anledning är obeboliga. Det funkar ju inte. SD får nog ta och fixa världsfred och så att alla världens länder följer mänskliga rättigheter. För som läget är nu är nationalismen, ur ett globalt perspektiv, nåt som funkar för länder som "mår bra". Men i övrigt är det bara en grymt egoistiskt idéologi.
---
Kommentera gärna, men kom ihåg att killen som skrev det här är en 19åring på väg att bli vuxen och att de senaste 3 årens samhällsdebatt inte fanns på kartan när krönikan skrevs.
Anders, vintern 2009

torsdag 10 december 2009

En blivande idol?

Tänk er Idol 2010
Anders Bagge, den snälla lite större killen:
“Jag gillar det. Du har en skön stajl, du har nånting. Jag kan inte riktigt peka på det. Men du har nåt..”
Laila Bagge, juryns enda kvinna, avbryter sin kollega.
”… jag vet precis vad han har. Han har suget i blicken, och så gör han nånting med munnen som jag gillar. För mig är du klockren. Jag tror du kan gå hur långt som helst”.
Längst ut på kanten sitter mannen med de vitaste tänderna och de dyraste glasögonen, Andreas Carlsson.
”Jag håller inte med mina kollegor. Du är på tok för energisk, och du fokuserar för mycket på gitarren. Du måste titta mer på oss i publiken och ge mer av dig själv. Och så det där uttalet. Jag hade fått ta omtag, efter omtag, efter omtag... Gå hem och öva, och kom tillbaka.”

onsdag 2 december 2009

Kreativitet en onsdag förmiddag

DSC_6428

Jag skapar konst med fil och kräm. Min bror kokar ägg och tinar bröd samtidigt. Vi är så sjukt kreativa. Nu blir det Hammerfalls album Any Means Necessary och Per Månssons bok Båten i parken. Bra dag? Bra dag. DSC_6424

Gaaaaah..! Vad har du gjort!?!

I köket:
- Gaaaaah! Vad har du gjort!?!
- Vadå?
- Det luktar..
- Jag har bara stekt ägg.
- Har du stekt ägg!?
- Ja?
- Det är såna som du som gör att det finns ondska i världen. Din, din, din…ägg-stekare!!

tisdag 1 december 2009

Minska kriminaliteten - anställ fler förskollärare

Jag hade ett jättebra snack med pappa nyligen. Vi pratade om politik, socialt arbete, “problem-människor” och olika lösningar på det. Han berättade om en ekonom som räknat ut en ganska intressant grejen. Idén var den här:

En kriminell människa kostar samhället en stor summa resurser (som kostar pengar). Om man isolerar företeelsen till att handla om en kriminell människa så ansåg ‘ekonomen’ att det finns en mycket bättre lösning, ur perspektivet ekonomisk kostnad, på hur man handskas med den här människan.
‘Ekonomen’ räknade ut att om man sätter en pedagog på att följa ett barn i risk-zonen från förskola till student, då skulle man spara en massa pengar. (Med en pedagog menar jag givetvis olika personer under den här människans uppväxt, men aldrig mer än en samtidigt som arbetar heltid med honom. En förskollärare –> En resurspedagog på skolan –> En pedagog på fritidsgården/eller där personen hänger. ) Det går tydligen att se vilka barn som riskerar att bli kriminella redan i förskolan, och genom att undvika det undviker man kostnader som motsvarar en pedagogs lön under hela dennes arbetsliv.

Jag vill inte sätta lika med-tecken mellan människor och pengar, men eftersom politiker och ekonomer gör det så får jag nog också göra det för att göra det här så tydligt som möjligt.

Kostnaden för landet att ha en kriminell person i landet = Kostnaden för landet att ha en pedagog ett helt arbetsliv

Kostnaden att undvika att en person blir kriminell =
Kostnaden för en pedagog under ca 18 år

Om jag inte minns fel så gick Moderaterna in i 2006 års valkampanj med ett löfte om att sätta in fler poliser.
Var det smart?

söndag 29 november 2009

Tankar om en ny sorts liberal-kommunism

Jag tänker mycket. På politiska system, fördelningspolitik, ekonomiska och sociala orättvisor…
Nu har jag kommit fram till ett samhällsystem som skulle kunna göra vårt land mer jämlikt. Förmodligen är det långt ifrån realistiskt, och otroligt svårt att genomföra. Men precis som mycket av det jag tänker så är det inte helt verklighetsförankrat utan mer ett tanke-experiment. Så ta det här blogginlägget som just det, ett tanke-experiment.

Så här ser utopin ut:
Alla jobbar 20 timmar per vecka inom offentlig sektor och är statligt, regionalt eller kommunalt anställda. För det får personen en enkel bostad och 5000 kronor per månad.

Resten av tiden på en vecka får man göra precis vad man vill. Man kan jobba mer på en privat anställning, studera ägna sig åt nåt fritidsintresse eller engagera sig i nån ideell organisation som samarbetar med den offentliga omsorgen.

Personer som vill jobba utöver sina 20 h/vecka kan tjäna mer än sina 5000/månad om det finns någon privat aktör som är intresserad av att betala en person för arbetet. Det gynnar den som är beredd att jobba hårt för att få mer än en grundläggande levnadsstandard. Den som inte kan eller inte vill jobba mer har ändå sin grundtrygghet i sin bostad och sina 5000 per månad.

För att inte systemet ska slå ojämnt bör det finnas ett bidrags-system där man kan få bidrag för handikapp så att man inte kan jobba utöver sina 20h/vecka eller om man har barn så man behöver mer än 5000/månad.

Så långt har jag kommit i tanken just nu. Hjälp mig att diskutera mera. Jag VET att det finns stora luckor i det här systemet. Men jag har inte hunnit tänka igenom exakt vilka det är. Låt mina tankar ta tid. Kommentera och diskutera.

torsdag 26 november 2009

Tankar om hemmaparty

Här om veckan hade grannarna fest i nån av lägenheterna i huset. Det fick mig att fundera lite på det där med fester och vad begreppet egentligen innefattar för företeelser och dess för- och nackdelar och hur man skulle kunna sköta en fest med bara fördelar men utan nackdelar. Jag har inte så jättemycket erfarenhet av festande eftersom mina onsdagar, fredagar och lördagar brukar tillbringas hemma vid TVn med familjen eller i en kyrka eller ett kafé nånstans med ett gäng kompisar.

Men som jag förstått det så går det ut på att man är i ett mörkt rum, dricker alkohol för att bli yr (?), man lyssnar på hög musik och dansar som en tok.

Alkoholen
+ Du blir yr, och det är kul. (?)
- Du får troligtvis en helt fantastisk baksmälla.
= Skippa alkoholen. Ge alla varsin 1 m lång pinne som de kan sätta pannan mot och snurra 10 varv då och då.
(Lika ofta som man skulle tagit en shot?)

Dansa som en tok
+ Det är kul.
- Det låter förskräckligt mycket i golvet hos grannarna.
= Madrassera hela golvet. Dansandet blir tystare, och man blir trött snabbare så att man måste gå hem tidigare. Jättebra!

Mörkt rum
+ Du ser sämre, så det blir lite mer spännande.
- Du ser sämre.
= Låt det vara tänt i taket men förbered övertejpade skidglasögon åt de gäster som vill ha. Den som tycker om att se vad de gör kan vara på festen utan glasögon. 

Hög musik
+ Det är nåt speciellt med att lyssna på musik snorhögt.
+ Grannarna kan höra vad man gillar att lyssna på.
- Grannarna kan höra vad man gillar att lyssna på.
- Det är svårt att prata med nån på festen.
= Utrusta gästerna med radio med hörlurar och koppla in en fm-sändare i stereon. Ljud i hörlurar är som i regel bättre ljud för mindre pengar. Det är frivilligt hur högt man vill ha, och när man vill prata är det lätt att ta ur hörlurarna ur öronen.

Om grannarna klagar och också vill höra vad ni dansar till för musik så ge dem en radio och berätta vilken frekvens ni använder.

lördag 21 november 2009

Hur man använder matematik för att få nån i säng…

Har du alltid undrat hur du ska göra för att få nån i säng? Jag har upptäckt att matte kan vara grymt användbart. Att skriva nån manual med steg för steg känns inte helt rätt. Istället ska jag i flytande text visa på ett exempel hur man kan göra.

Det är tonårsläger i en kyrka nånstans i Västsverige och klockan är ungefär kvart i ett. För att orka med hela helgen så har ledarna bestämt att alla ska ligga på sina rum och helst sova klockan ett.

- Vad gör du?
- Öhhh. Inget.
- Det är dags att gå och göra sig i ordning. Klockan är kvart i ett och ni ska vara på era rum och helst sova om en kvart.
- Men vadå? Det är en hel kvart kvar… Jag går om en stund.
- Du. Nu gör vi så här. Vi räknar lite på det. Vi är 24 personer. Vi har 4 toaletter. Det blir 6 personer som delar på en toalett. Hur lång tid tar man för att göra sig i ordning?
- 5 minuter kanske. Eller aaa… tjejerna kanske tar en halvtimme eller nåt.
- Ska vi säga att ni tar en kvart i snitt på er?
- Okej
Jag tänker lite och räknar innan jag öppnar munnen igen.
- Det betyder att ni totalt tar en och en halv timme på er för att alla ska hinna gå på toa…

Killen jag resonerat med funderar i några sekunder innan han inser innebörden i det hela och rusar iväg.

Fem minuter senare låg han i sin sovsäck. Allt tack vare matematiken!

fredag 20 november 2009

Förr i tiden

Förr i tiden, innan de hade uppfunnit batteriet, då måste telefonerna ha haft jättelånga sladdar. Hur skulle man annars få med sig den överallt?

tisdag 17 november 2009

En ganska vanlig tisdag 22:46

Storebror: “- ... den där hallonsodan ser väldigt god ut. det skulle nästan vara värt att behöva borsta tänderna igen för att dricka lite...”
Lillebror: “ - Nä. Den är inte god. Inte nu längre. “
”- Nähä? Varför inte då?”"
Lillebror tänker några sekunder sen säger han: ” - Jag har kissat i den. “
Det blir tyst en stund. Efter en lång paus säger Lillebror:
“ - Nää, jag bara skojade. “

fredag 6 november 2009

Tävling: vad, varför och vartifrån?

Ny är det en ny tävling på gång här i bloggen. Precis som i tidigare tävlingar vinner den som gissar rätt svar först av alla.

Frågorna är:
1. Vad är det för nånting på bilden?
2. Varför har det den formen som det har?
3. Vart kommer det ifrån?

DSC_6365

Maila rätt svar till plums87@hotmail.com

I want your books!

Jag såg att jag hade gjort listan lite otydlig. Så nu har jag ändrat layouten lite. Nu är boktiteln understruken.
De böcker jag är i extra stort behov av är med fetstil.
Och det är tre prickar mellan varje bok … … … … …
give me ur books
Abiri, Elisabeth/Brodin, Anna/Johansson, Peter (2007): Introduktion till mänskliga
rättigheter
. Göteborg: Institutet för studiet av mänskliga rättigheter, Institutionen för globala
studier, Göteborgs universitet. 30 s.

Eklund, Klas (2007): Vår ekonomi: en introduktion till samhällsekonomin. Stockholm:
Norstedts akademiska förlag. Kapitel 2-5, 9-10, 13-15, 18-19. 261 s.

Huberman, Leo (1986): Människans rikedomar. Stockholm: Rabén & Sjögren. 280 s.

Månson, Per (2006): Båten i parken: introduktion till samhällsstudier. Stockholm: Norstedts
akademiska förlag. 155 s.

Olofsson, Jonas (2007): Socialpolitik: varför, hur och till vilken nytta?. Stockholm: SNS
förlag. 206 s.

Peterson, Abby/Hjerm, Mikael (red)(2007): Etnicitet: perspektiv på samhället. Malmö: Gleerups
utbildning. Kapitel 3, 7-9. 67 s.

Petersson, Olof (2007): Den offentliga makten. Stockholm: SNS förlag. 250 s.

Repstad, Pål (2005): Sociologiskt perspektiv i vård, omsorg och socialt arbete. Lund:
Studentlitteratur. 278 s.

Social rapport 2006. Kapitel 3: ”Finansiell fattigdom”, kapitel 6: ”Boendesegregation”,
kapitel 7: ”Utsatthet bland barn och unga”, kapitel 9: ”Grupper utanför”. Stockholm:
Socialstyrelsen. 162 s.
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2006/9101/2006111-1.htm

Stanfors, Maria (2007): Mellan arbete och familj: ett dilemma för kvinnor i 1900-talets
Sverige. Stockholm: SNS förlag. 270 s.

Wright Olin, Erik (2000): ”Class Analysis” i Class Counts. Cambridge: Cambridge
University Press. 39 s.
E-bok: http://www.ub.gu.se/sok/ebok/
Pdf-fil: http://www.ssc.wisc.edu/~wright/Published%20writing/Class-Counts-chapter-1.pdf
………

Jag är jättetacksam för all hjälp jag kan få med att fixa böckerna.

torsdag 5 november 2009

“Capsule hotel”-jouren för hemlösa

Igår såg jag ett reportage i uppdrag granskning om “Hotell-jouren” där hemlösa kan bo tillfälligt. Kostnaden för det är ca 700 kr per dygn. 700 kronor som socialtjänsten och i förlängningen skattebetalare står för. En av de anställda i företaget, Charlotte Engman, motiverar den dyra kostnaden med att det även ingår “förråd, gemensamma utrymmen i form av vardagsrum, stora gemensamma kök, tvättstugor, lekrum, samt service i form av att fylla i blanketter, söka dagis och skolplats, utlåning av videofilmer, personal dygnet runt mm”.  (Citatet direkt kopierat från ett blogginlägg skriver av Charlotte Engman.)

700 kronor per dygn är en ganska hög summa, och det kan vara rimligt om det bara är en natt eller ett par. Det är så hotell-jouren är tänkt att fungera. Men reportaget i Uppdrag granskning visar att det finns de som bor där mycket längre. Flera veckor, eller till och med månader. Kostnaden blir 20 000 per rum och månad. Ganska dyr hyra för en etta om du frågar mig. Motiveringen till priset är alla de saker som följer runt.
Men vad kostar en lägenhet egentligen? Jag gick in på Boplats Göteborg och på Boka Bostad Stockholm för att ta reda på saken. När det gäller priset är det ungefär som jag tror. Det finns ettor och tvåor för 4000 kronor. Men det som jag inte visste, och som slår mig är hur lägenheter det finns. Jag har hört om bostadsbristen, men att det är så få lägenheter gör mig lite chockad. Gör samma sökning själv så får du se.

Jag träffar hemlösa ibland, och jag läser faktum varje månad. Det som de flesta säger är “att jag vill bara ha en varm säng och tak över huvudet”. Om den bilden stämmer så borde problemet gå att lösa relativt enkelt. Definitivt billigare än 20 000 per månad.

Jag läste om en grej som kan tyckas rätt sjukt, men så är det också i Japan (ett sjukt land?) som fenomenet har uppstått. Det är hotell som har hotellrum på ungefär 200*100*100 cm. 

image

 

 

 




 

 


Det är förmodligen inte jättebekvämt. Men i “rummen” ingår TV, radio, väckningsalarm, lampa och eluttag. Rummen kostar ungefär 300 kronor per natt på det stället som jag kollat upp.
(http://www.capsuleinn.com och JPY till SEK-konverterare har du på http://coinmill.com/JPY_SEK.html#JPY)
Om
300 kronor är kostnaden för de lyxiga hotell-kapslarna, så borde de gå att tillverka så att man kan ha ett ännu billigare pris på dem, visserligen utan tv och sånt. Men de som är värst utsatta för hemlösheten, de som inte har madrass och täcke när de ska sova, de som bor på allmänna toaletter, sover i trappuppgångar, tror jag skulle tycka att det var rätt okej att bo i nåt sånt här under tiden som de får hjälp av socialtjänsten att ta sig ur hemlösheten.

(Fortsättning följer)

Litteraturlista no #2

Hej folks. Ny kurs, och ny litteraturlista. – Anders behöver hjälp.

Om du läser på socionomprogrammet: kolla om du har nån av böckerna.
Om du har läst på socionomprogrammet: kolla om du har nån av böckerna.
Om du känner nån som läser på socionomprogrammet: kolla om den har nån av böckerna. 
Om du känner nån som läst på socionomprogrammet: kolla om den har nån av böckerna.
Om du läst samhällskunskap eller nationalekonomi: kolla om du har nån av böckerna…
(Jag tror att jag börjar bli lite tjatig och att budskapet gått fram.)

Om du har nån av böckerna, eller känner nån som har det. Då vill jag gärna köpa eller låna den.

_____ Böckerna på listan är: _____

Abiri, Elisabeth/Brodin, Anna/Johansson, Peter (2007): Introduktion till mänskliga
rättigheter. Göteborg: Institutet för studiet av mänskliga rättigheter, Institutionen för globala
studier, Göteborgs universitet. 30 s.

Eklund, Klas (2007): Vår ekonomi: en introduktion till samhällsekonomin. Stockholm:
Norstedts akademiska förlag. Kapitel 2-5, 9-10, 13-15, 18-19. 261 s.
Huberman, Leo (1986): Människans rikedomar. Stockholm: Rabén & Sjögren. 280 s.

Månson, Per (2006): Båten i parken: introduktion till samhällsstudier. Stockholm: Norstedts
akademiska förlag. 155 s.
Olofsson, Jonas (2007): Socialpolitik: varför, hur och till vilken nytta?. Stockholm: SNS
förlag. 206 s.

Peterson, Abby/Hjerm, Mikael (red)(2007): Etnicitet: perspektiv på samhället. Malmö: Gleerups
utbildning. Kapitel 3, 7-9. 67 s.
Petersson, Olof (2007): Den offentliga makten. Stockholm: SNS förlag. 250 s.

Repstad, Pål (2005): Sociologiskt perspektiv i vård, omsorg och socialt arbete. Lund:
Studentlitteratur. 278 s.

Social rapport 2006. Kapitel 3: ”Finansiell fattigdom”, kapitel 6: ”Boendesegregation”,
kapitel 7: ”Utsatthet bland barn och unga”, kapitel 9: ”Grupper utanför”. Stockholm:
Socialstyrelsen. 162 s.
http://www.socialstyrelsen.se/Publicerat/2006/9101/2006111-1.htm

Stanfors, Maria (2007): Mellan arbete och familj: ett dilemma för kvinnor i 1900-talets
Sverige. Stockholm: SNS förlag. 270 s.

Wright Olin, Erik (2000): ”Class Analysis” i Class Counts. Cambridge: Cambridge
University Press. 39 s.
E-bok: http://www.ub.gu.se/sok/ebok/
Pdf-fil: http://www.ssc.wisc.edu/~wright/Published%20writing/Class-Counts-chapter-1.pdf
………

Tack på förhand!

onsdag 4 november 2009

Varm minimjölk i min termosmugg

Jag har nyligen startat en ny vana, där jag förebereder min morgon kvällen innan. Jag gör frukostmackor och lägger i en påse, jag häller över mjölk i en flaska med skruvkork, jag kollar så att det finns en matlåda i frysen som jag kan ta med till lunch, lägger den i en påse med en gaffel, ser till att det finns vatten i vattenkokaren, och kaffe i termosmuggen.

Igår kväll missade jag det sista momentet. Så i morse hällde jag över hett vatten i termosmuggen, och när jag kom fram till skolan hällde jag mjölk i “kaffe”. Men jag hade ju glömt ha kaffe i muggen. Jag kan säga så här: Varm utspädd mjölk är inte så gott när man förväntar sig få dricka kaffe…

lördag 31 oktober 2009

Gåta

Nånstans i landet finns ett sjukhus med en avdelning som heter 27A. Avdelningen har en lång korridor och där går en gammal man med rollator och droppställning. Han har 9 tår och ett öga. Klädd i landstingstvätteriets höstkollektion: en vit skjorta, blå mjukisbyxor och beiga strumpor. På armen har han ett armband med sitt personnummer 270229, för det ska Alla ha står det i lagen. En patient går vilse på väg till toaletten, och en annan ringer på larmet för han tror det är rumsbetjäning på hotellet han tagit in på. Ute i korridoren springer vita rockar och blåa kläder mellan salarna och kontoren med något viktigt papper som behandlar en nästan lika viktig människas behandling. I ett hörn står en äldre sköterska och muttrar: “Det va bättre förr, då slapp vi datorer.”
Allt är precis som det brukar på vårdavdelning 27A på ett sjukhus nånstans i landet.

Hela textens innehåll är rimligt utom en detalj, och den krävs inga sjukvårdserfarenheter för att hitta.

Min eniro-sida

För några dar sen skrev jag ett inlägg med rubriken “rösta på mig…!” och den innehöll en del fel, bland annat en länk som gick till fel sida. Men nu tror jag det ska funkar. Om du klickar på den här länken istället. http://www.reklamfabriken.nu/vote/index/1811/1
så kan du rösta på mig. Du går till länken här ovanför och sen klickar på “rösta”.

rösta på mig

Så här ska det se ut om det funkar.
När du klickat på rösta kommer du till en annan hemsida där du ska fylla i din e-postadress. (För att man inte ska kunna fuska och rösta flera gånger.)
Om du har flera e-postadresser får du gärna rösta flera gånger.

Vinner jag så kommer fler få veta om min blogg, och det vill vi väl? Rösta nu. Snääällaa?

onsdag 21 oktober 2009

Vinnaren i tävlingen!

Jag fick ett mail av en utomstående, opartisk domare om vem som ska vinna tävlingen.

Motiveringen lyder såhär: DSC00153

“Eftersom jag heter Sirap och är lika söt och trögflytande som du så tycker jag att jag borde vinna ;-) ”

Vinnaren i tävlingen är alltså Sirap.

Tävlingens vinnare och rätt svar

Under ganska lång tid nu har jag haft en tävling liggandes. Frågan som var lydde så här: Jag använder alla mina fingrar utom två när jag skriver på mitt tangentbord på datorn. Vilka två använder jag INTE?

Rätt svar är vänster tumme och vänster lillfinger.

Många har svarat rätt på antingen det ena eller det andra, men ingen har gett mig två rätt fingrar i samma svar. Vem vann då?

Slutsatsen måste bli att jag vann?

tisdag 20 oktober 2009

Hellre jagad av vargar

“Du ska veta att du aldrig kommer få en finare tjeje än mej men du får skylla dej själv . . Marlene jag älskade dej fast du satt i rullstol d gör inte många.”
___

Jag trodde aldrig att jag skulle hamna i situationen att ha en ex-flickvän som vill bli tillsammans med mig fast jag själv inte vill. Tidigare har jag irriterat mig på vänner som berättar om sina jobbiga ex som inte låter dem vara ifred och tjatar om att försöka igen. – Du har i alla fall haft någon. Det har inte jag. Dessutom är det väl värre att vara singel än att ha någon? Jag skulle sagt ja till henne om jag var du.

Mina argument för varför det inte var synd om min sympatisökande vän var många. Eftersom jag då inte hade haft en galen flickvän visste jag inte hur det var. Men nu vet jag bättre.
………

M och jag gick till och från att vara ihop flera gånger under en tid. Till sist insåg jag att hennes instabila humör och lätt bipolära beteende mot mig var mycket större minus än hennes positiva sidor. Sista gången hon gjorde slut frågade efter några dagar om vi kunde bli ihop. (Igen.) Den gången sa jag nej, och jag tror det gjorde henne väldigt förvånad.

Nu är läget hur som helst så att hon till och från har frågat om vi kan försöka igen. (Det vill jag inte.) Nu har hon övergått i att berätta för mig vilket misstag jag gjort. Jag är säker på att det inte kan klassas som trakasserier, möjligen irriterande beteende. (Och det är ju inte olagligt? Att vara irriterande alltså.) Så var och varannan vecka dyker det upp ett fint litet sms där hon förklarar för mig vilket dumt val jag gjorde.

Just nu sitter jag och funderar på om jag ska byta nummer, samtidigt som jag nynnar på Orups “Hellre jagad”.
Man kanske kunde fixa ett litet data-virus som tog bort mitt nummer från hennes telefon?

Fruktansvärda översättningar och härligt ljud

Jag fick snabb respons av Martin T som tipsade om länken http://www.translationparty.com/#2861726
det är en hemsida som översätter från engelska till japanska och tillbaka igen x antal gånger tills texten blir nånting helt annorlunda. Testa den!

Jag måste ha köpt väldigt mycket hörlurar en gång i tiden, för jag hittade ett par i en låda här om dan. (Igen.)
Den är gången ett par Creative EP-630. Jag tänker inte skriva nån djuplodad recension eller nåt religiöst svammel om de gudomliga upplevelser man får av ljudet. Jag ska fatta mig kort istället:

De kostar 250 kronor, och för de pengarna är de skit-bra. Komplettera gärna med bomulls-pinnar om du vill att de ska bli långlivade.

måndag 19 oktober 2009

Härliga ljud och fruktansvärda översättningar

Hello där bloggen. Today har I reupptäckt my cretive-earlurar.
---

Så kan det se ut när man använder översättnings-programmet på den här hemsidan. http://www.translation-guide.com/free_online_translators.php?from=English&to=Swedish (Länken finns där för att du ska veta vart du inte ska klicka.)

Jag testade hemsidan genom att kopiera översta artikeln från metro.http://www.metro.se/se/article/tt/2009/10/19/klimatprotester/

På svenska står det såhär:
Dryga böter ska stoppa klimatbråk
Den som vill demonstrera med våldsamma metoder i samband med klimattoppmötet i Köpenhamn 7–8 december kan räkna med att det kommer att straffa sig.
Böterna kan bli minst fem gånger så höga som annars. Och i vissa fall kan det bli fråga om fängelse, aviserade Danmarks justitieminister Brian Mikkelsen på måndagen.
Potentiella bråkmakare kan med stöd av dessa speciella befogenheter för polisen gripas och hållas i fängsligt förvar i tolv timmar; normalt gäller en sextimmarsgräns.
Den som hindrar polisen från att göra sitt jobb riskerar 40 dagars fängelse.
Justitieministerns förslag måste godkännas i folketinget, men de väntas bli antagna utan problem.
Klimatmötet ingår i en förhandlingsprocess som förs inom FN:s ramar och syftar till att begränsa utsläppen av gaser som bidrar till den globala uppvärmningen.

Översatt till engelska blir det såhär:
Eke böter ska put klimatbråkDen as shall demonstrate with våldsamma methods in samband with klimattoppmötet in Köpenhamn 7–8 Dec. able räkna with that the will punish sig.Böterna tin be least five gånger så höga as otherwise. And in certain case able the become fråga if fängelse , advise Denmark justitieminister Brian Mikkelsen på bråkmakare able with stöd of these special warrant för police seize and hållas in fängsligt förvar in twelve hour ; normal gäller a sextimmarsgräns.Den as impede police från that göra sits job risk 40 days förslag måste godkännas in folketinget , but they väntas become admit devoid ingår in an förhandlingsprocess as förs within FNs : stink and object to that begränsa utsläppen of petrol as contributing at that global uppvärmningen.

Jag vet inte hur det är med dig. Men jag begriper knappt nånting och tycker texten känns omöjlig att läsa. Om man klistrar in texten på engelska och ber maskinen översätta till svenska så borde man väl få ursprungstexten? Svenska översatt till engelska översatt till svenska igen blir väl samma sak som man hade från början? Läs här ska du få se vad translation-gudie.com tycker.

Dryga ut böter ska lägga klimatbrÃ¥kDen så skal demonstrera med vÃ¥ldsamma metoderna i samband med klimattoppmötet i Köpenhamn Dec. duglig räkna med så pass den vilja straffa sig.Böterna kan minst fem gÃ¥nger sÃ¥ höga så annars. Och i säker fall duglig den bli frÃ¥ga om fängelse , råda Danmark justitieminister Brian Mikkelsen pÃ¥ brÃ¥kmakare duglig med stöd av de här speciell berättiga för bevaka gripa och hÃ¥llas i fängsligt förvar i tolv timme ; normal gäller en sextimmarsgräns.Den så hindra bevaka frÃ¥n så pass göra sitta arbete riskera 40 dag förslag mÃ¥ste godkännas i folketinget , utom de väntas bli släppa in utan ingÃ¥r i en förhandlingsprocess så förs inom FNs : stinka och syfte till så pass begränsa utsläppen av gasen så bidrar på det global uppvärmningen.

måndag 12 oktober 2009

Sleepless in Uddevalla

Skulle kunna vara en film, men nu är det ju inte det. Jag kan inte sova för jag sitter och grunnar på en matematisk grej som jag tycker är jättespännande. Jag ställer upp det här, så får vi se om jag får respons av nån av mina läsare.
---------------------------------------------------------------------------------

En nanometer är en meter delat med en miljard.

Basparen i en DNA-sträng ligger i spiraler.

Det går cirka 10 baspar per varv i DNA-spiralen.

Varje sådant varv har en höjd av cirka 3,4 nanometer.

Diametern på spiralen är cirka 2 nanometer.
...

I datavärlden pratar man om "ettor och nollor".

En etta eller nolla är en bit.

En byte är 8 bit.

Mega betyder miljon, giga betyder miljard.

De vanligaste USB-minnena idag är på 4 Gigabyte.
(Inte ett faktum, men vi måste ha något konkret att räkna med.)

Det vanligaste hårddisken idag är på 500 Gigabyte.
(Inte ett faktum, men vi måste ha något konkret att räkna med.)

En vanlig usb-sticka är 0,5*1*5 cm stor = 2,5 kubik-cm.
(Inte ett faktum, men vi måste ha något konkret att räkna med.)

En vanlig hårddisk är 3*10*15 cm stor = 450 kubik-cm
(Inte ett faktum, men vi måste ha något konkret att räkna med.)
-----------
Nu LEKER vi med tanken. Det är viktigt! Leker med tanken.
...
Om man skulle kunna uppfinna ett sätt så att man skulle kunna lagra digital-data på samma sätt som människans "kod" finns cellkärnans DNA-strängar. För enkelhetens skull säger vi att ett baspar är en bit. Då borde man kunna lagra data extremt smått.
Rätt eller fel?
...
Det jag vill räkna ut är:

- Hur stor plats 500 GB skulle ta med den här tekniken.

- Hur stor plats 4 GB skulle ta med den här tekniken.

- Hur många byte man kan lagra i 2,5 kubik-cm med den här tekniken.

- Hur många byte man kan lagra i 450 kubik-cm med den här tekniken.

...
Ganska spännande och lite stört.

söndag 11 oktober 2009

11 oktober 23:44 – en tanke

När jag blir stor ska jag uppfinna teleportören. Sen när jag gjort det så ska jag sälja patentet dyrt och köpa mig ett eget exemplar av världens då snabbaste flygplan, och en egen pilot som kan flyga det åt mig. Då kan jag ta mig fram snabbare än jag någonsin kunnat göra. Mina problem med resor är ett minne blott när jag susar fram i flera hundra kilometer i timmen. Tjohoo!!

lördag 10 oktober 2009

Fair?

DSC_6331 

Jag skickade ett brev till Västtrafik och önskade få ersättning för att jag blivit mer än 20 minuter sen. Enligt deras resegaranti ska man inte komma mer än 20 minuter sent, och deras fordon ska komma enligt tid-tabell.

Den här morgonen var det 2 spårvagnar på rad som var av en sort som varken rullstolar, barnvagnar eller pensionärer kommer upp på. Pga det kom jag mer än 20 minuter sent till skolan, och jag borde kunna åberopa resegarantin.

Men det verkar som att deras resegaranti inte gäller om man sitter i rullstol, barnvagn eller går med rollator. Tyvärr kan jag inte DO-anmäla dem eftersom Västtrafik bara är ett privat företag. Men jag kan i alla fall hänga ut dem här på min blogg.

Tävlingen snart avslutad

image

Frågan var alltså, Vilka 2 fingrar använder jag inte när jag skriver på dator?

De svar jag fått hittills är:

  • höger tumme, vänster ringfinger
  • tummarna
  • lillfingrarna
  • höger tumme, höger lillfinger
  • höger ringfinger och vänster ringfinger
  • vänster lillfinger och ringfinger
  • vänster långfinger, höger lillfinger
  • vänster lillfinger och höger ringfinger
  • vänster tumme och höger ringfinger
  • lillfingrarna
  • tummarna
  • höger tumme och lillfinger

Några av svaren har ett finger rätt, men ingen person har gissat båda rätt i samma svar. Ganska snart kommer jag kora en vinnare. (Eller flera.) Vem det blir, om det blir någon, eller hur många det blir är upp till er. Glöm inte att skriva namn eller e-postadress också.

Kör hårt!

fredag 9 oktober 2009

En dag insåg jag det.

klipp1

klipp3

klipp5

(Och du som läser inlägget via facebook blir nog så illa tvungen att klicka på ‘visa ursprungligt inlägg’ eftersom allt ligger i bilderna i just det här inlägget.)

onsdag 7 oktober 2009

7 oktober 13:34 – en tanke

För ungefär 10 år sedan började mobiltelefoner bli tillräckligt små och billiga för att de flesta skulle ha råd med en. Det har lett till att telefonautomater blivit utrotningshotade i Sverige.

Det senaste året har bärbara datorer blivit tillräckligt små och billiga för att de många ska ha råd med en. Kommer det leda till att dator-salar på bibliotek och skolor kommer bli utrotningshotade i Sverige?

onsdag 30 september 2009

30 september 11:30 – en tanke

Jag sitter i studentpentryt i högskolans Campus Linné. Det är ett rum med ett gäng bord och stolar och några mikrovågsugnar och i en lång ringlande kö står stressade hungriga studenter som ska stå i den milslånga raden för att få värma sin mat, äta sin mat, och sen springa iväg på nästa lektionspass. Vid några av borden sitter studenter i smågrupper och trängs runt en datorskärm där de skriver ett grupparbete, söker information på wikipedia eller kanske facebookar med snyggingen från senaste festen.

Mitt i röran väcks jag ur mitt dagdrömmande och tidningsläsande av ett välbekant pip. Det är tonen från momentet ‘tips från coachen’ i TV-underhållningen Parlamentet som fångat min uppmärksamhet. Men när jag höjer min blick ser jag att det inte finns någon TV inom höravstånd. Istället kommer samma välbekanta pip igen.

Piiip-piip. 

När jag tittar efter så inser jag vart ljudet kommer ifrån – det är microvågsugnarna i pentryt som låter precis som det välkända ljudet från TVprogrammet.

Känner du till begreppet Pavlovs hundar? Jag är en hund som reagerat på operant betingning där ett visst pip fick mig att reagera med att tro att det var Parlamentet på TV när det i själva verket var mat i en micro på en skola.

fredag 25 september 2009

Man blir vad man äter

grönsaker

TÄVLING!

Jag har just upptäckt att jag använder 8 av mina 10 fingrar när jag skriver på dator.

Vilka två använder jag inte?

Den som svarar helt rätt först vinner.

25/9 08:22

“En smörgås med sallad är bättre än smörgås utan sallad. Men en smörgås utan sallad är bättre än ingen smörgås. Om man är hungrig."

Dagens kloka formulering

tisdag 22 september 2009

Plingplingplingplingplingpling…

Klockan är nånstans runt tio över sex. Mitt tåg går 6.14. Jag är ett par hundra meter från tåghållplatsen när jag hör den karaktäristiska signalen som säger “nu går bommarna ner, suicidala ställ er på spåret – ni andra håller er bakom bommarna, för nu kommer det ett tåg”.

Bakom mig kommer en man småspringandes, och han har också hört signalen när han ökar på stegen och tar det långa benet före det korta?

“Ska du också med tåget?”, frågar jag.
” – Ja, jag kan försöka be dem att vänta på dig.”

Han springer vidare. När jag kommer till spåret så ser jag tåget komma in på perrongen. Kanske att jag hinner om jag ökar lite. Men jag har redan mjölksyra och ingen möjlighet att ta i mer. Armarna gör ont och säger att jag redan ger 100%. När tåget passerar förbi mitt blickfång så ser jag att den dörren som jag måste ta mig till är i fel ände av tåget så slår det mig: Om jag kan köra rullstol lika snabbt som Usain Bolt så är det möjligt. kan jag hinna!

Men kom igen nu… Seriöst? Det finns inte en chans att en otränad kille i rullstol ska kunna köra mer än tio meter per sekund med en vanlig manuell rullstol när knappt eliterna i paraolympics kommer upp i den farten.

Hur gick det då? Jo, mannen som jag hade ett försprång gentemot sprang och klev på dörren som va närmast. Pojken i rullstol som va tvungen att slå världsrekord för att hinna till den bortre dörren missade sitt tåg. Men hade han inte suttit i rullstol hade han hunnit med sitt tåg.

lördag 19 september 2009

Re: Hej Västtrafik (brev 3)

Hej Anders,

Tack för att du hörde av dig till västtrafik.

Vi beklagar att du råkar så illa ut att du ser dig tvungen att kontakta oss varje dag med nya klagomål.

För besvarande och en något snabbare hantering kan man lämna synpunkter på denna länk: http://www.vasttrafik.se/sv/Kontakta-oss/Lamna-synpunkt/

Ärendena kommer då direkt in i handläggningssystemet istället för att komma in i systemet via omvägar.

När det gäller ärenden med krav på ersättning behöver vi en resegarantiblankett alternativt ett brev där fakta beskrivs. För att reklamationer skall kunna handläggas behöver vi din underskrift på underlaget. På denna länk beskrivs resegarantin och där finns blanketter att printa ut: http://www.vasttrafik.se/sv/Att-resa/Resegaranti/

Med vänliga hälsningar

Västtrafiks Kundservice

Ibland får man ser roliga saker

Just nu, mitt i natten, sitter jag och roar mig med att kolla på några av våra grannar som står på taket/innergården där vi bor. De försöker fotografera sig själv när de hoppar. De slår på den där funktionen på kameran så att kameran räknar ner, och sen tar bilden av sig själv så att alla kan vara framför kameran och ingen behöver vara bakom den i själva foto-ögonblicket.

Vad är det då som är så roligt?
Jag tycker det är roligt att de försöker sig på någonting som jag vet är omöjligt. Lite som när man ser en hund som försöker bita sig i svansen. Det spelar ingen roll hur många gånger den försöker, det går inte.  image

fredag 18 september 2009

Videokamera med 200 megapixel och 25 bilder/sekund

Nu för tiden finns det High Definition-videokameror som filmar upp till 30 bilder per sekund med ungefär 2megapixel upplösning. (Den upplösning som är vanlig bland lite dyrare TV-apparater idag.)

Men nu har jag hört om en videokamera som filmar lite långsammare, bara 25 bilder per sekund, men i gengäld har en upplösning på 200 megapixel. Det fräcka i sammanhanget är att de flesta människor har 2 stycken såna super-kameror!

Det handlar förståss om det mänskliga ögat.

Skjut fram tidsreglaget till 4:55 och hör Zoe Sofia berätta.

torsdag 17 september 2009

Hej Västtrafik (brev 3)

Hej Västtrafik.

Jag hade som ambition att skriva till Västtrafik varje dag då jag gör ungefär 4 resor per dag med Västtrafik. (Tåg morgon, spårvagn morgon, spårvagn kväll och tåg kväll.)
Men eftersom Västtrafik svarar så långsamt har jag bestämt mig för att skriva lite mer sällan.

E-postadressen vasttrafik@vasttrafik.se går tydligen till synpunkten och inte till ledningen som jag hoppades så har jag bytt upplägg när jag skriver till er. Istället för att lägga ut orden onödigt mycket och göra mina brev till intressant läsning så ska jag (förutom den här inledningen) vara kortfattad, torr, korrekt och tråkig. Precis som era svar från kundtjänst.

Det här har hänt sen jag sist skrev till er.
2/9 ca 15:45
Jag åker med Regina-tåg hem från Göteborg mot Uddevalla. Jag sitter på hiss-plattan och plötsligt slutar den fungera och tåget blir stående. När hissen har stannat kan jag inte ta mig därifrån och jag blir tvungen att sitta i min rullstol när de andre resenärerna får sitta i bekväma tåg-fåtöljer. Jag anser att det är alla resenärers rätt att resa bekvämt och att personalen upplyser om orsaken när det brister.
Hur ersätter ni mig för den bristen på service?

Fredag 4/9 9:11
Jag ska åka med ett tåg från Uddevalla Ö - Göteborg C. Men tåget dyker inte upp. Ingen ersättningsbuss kommer, vi får inga utrop om vad vi ska göra, Synpunkten på telefon vet inte vart tåget är och det finns ingen tryckt information om vad man ska göra när tåget uteblir.
Jag missar min föreläsning på högskolan och med andra ord en viktig del i min utbildning.
Hur ersätter ni mig för att inte uppfylla era åtaganden? (=Alltså att erbjuda tåg enligt tidtabellen)

Onsdag 16/9 18:47
Ni har en starkt lysande stjärna i eran personal. Det är en blond, småländsk tjej i 30års-åldern som heter Sofia. Hon är en av de som utmärker sig med att alltid bemöta resenärer proffesionellt och trevligt. Jag har flera gånger imponerats av hennes kunskap om hur allting kring tåget, biljettsystem m.m fungerar (kanske en självklarhet, men de facto inget man kan räkna med hos er personal). De gånger som det blir problem oavsett om det handlar om resenärer som vill röka på tåget eller ett anslutande fordon som är försenat har hon hållit huvudet kallt, prioriterat det som behövts prioritera och löst situationerna effektivt och med ett glatt humör. Alla de här egenskaperna har de flesta (men inte alla) av era tågvärdar och värdinnor, MEN jag har åkt Bohusbanan många gånger och aldrig sett någon som har en så komplett kompetens som denna Sofia.
Jag hoppas ni har ett system där skickliga yrkesmän och yrkeskvinnor belönas på något sätt. Berätta gärna hur.

Torsdag 17/9 15:47
Regina-tåg igen. I den delen av tåget med låg-entré finns en handikapp-toalett, som är avstängd. Jag tycker att toalett på tåget borde ingå i eran service, och helt uppenbart gör de det för den som kan gå till andra änden av tåget och komma in på en liten toalett. Men inte för mig.
Hur ersätter ni mig för den bristen på service?

Det var allt för den här gången.

mvh,
Anders Arkbro, Uddevalla

onsdag 16 september 2009

Anna Odell valde fel skola

Tänk om Anna Odell hade varit journaliststuderande istället för student på konstfack? Vad hade massornas åsikt och rättens dom blivit då?

Anna Odell är namnet på den konstfackstuderande vars examensarbete renderade kilometer av löpsedlar om hur hon hade utnyttjat Sveriges resurser. Tjejen som ville ge inblick i psykvården genom att låtsas vara suicidal och nästan hoppa från en bro. Förbipasserande såg henne, polisen och psykvårdare kom till platsen och hon blev inspärrad. Precis som hon förväntade sig så tog personalen i med hårdhandskarna med henne eftersom hon spelade att hon var galen och våldsam. Bemötandet av psyksjuka var det som hon ville visa på i sin installation som hon tänkt göra. Efter lång tid av mediabrus så fälldes Odell och dömdes till 50 dagsböter för våldsamt motstånd och för oredligt förfarande.

Men har någon sett hennes installation? Skulle kanske den här sortens wallraffning komma ut med ett sånt stort budskap att målet helgade medlen? Jag leker med tanken att om Odell gjort samma sak i journalistikens namn kunde det ha fått en helt annan utgång. Vad tror du?

måndag 14 september 2009

Re: Hej Banverket

Jag skickade 2 mail till Västtrafik för en tid sedan. Min ambition var att skriva till dem varje dag, men när jag insåg att e-posten inte gick till ledningen utan bara till deras kund-otjänst så var det inte lika roligt länge. När det gällde våran tågperrong hemma så visade det sig att det var Banverket som ansvarade för den. Därför skickade jag ett e-post till Banverket istället.
_______________________________________________
Mitt meddelande:
Hej.
Jag åker regelbundet med Bohusbanan som körs med s.k. Regina-tåg. De har en ingång som är med låg-entré så att jag som är rullstolsburen ska kunna åka rakt in i tåget. Det fungerar jättebra på de allra flesta hållplatser. Men vid plattformen på 'UDDEVALLA ÖSTRA' hjälper det inte med bra tåg. Problemet är att plattformen är alldeles för låg och dessutom lutar så att den är lite för låg i ena änden av tåget och på tok för låg i andra änden. Alla som jag frågar säger att plattformen är nybyggd och att det är konstigt att den inte är anpassad.
Varför är det så?
Vad tänker ni göra åt det?

Deras svar:
Hej !
Plattformen Uddevalla Östra byggdes första hälften av 90-talet då den anpassades efter dåvarande "gammalt" spår och spårläge. Under senare delen av 90- talet byttes spåret ut till modernt spår och i samband med detta ändrades spårgeometrin något, dvs spårläge och eventuellt
också radie ändrades något. Detta och att spåret ligger i kurva är grundorsaken till problemet. Banverket arbetar med olika projekt för handikappanpassning av stationsmiljöer mm.
I nuläget innefattas inte Bohusbanan av ett sådant men jag skall försöka ta reda på vad som krävs för att förbättra Uddevalla Östra i frågan och se om vi kan hitta en vettig
lösning och i så fall äska medel för åtgärder.
Du är välkommen att höra av dig igen.

MVH
Lars Karlsson
Stråkansvarig
___________________________________________________

En liten reflektion, helt off-topic – Vad gör en stråkansvarig?

söndag 13 september 2009

Patent No2

grill-klo

Bilden föreställer min senaste uppfinning. Jag kallar den kort och gott för “inne-grillaren”. Det är ett grillspett som du först sätter mat på. (Banan, paprika, tomater, korv, kyckling, mashmallows… ALLT går att grilla med Inne-grillaren) Du stoppar innegrillaren i eluttaget, och slår på strömbrytaren. 15 sekunder senare har du perfekt grillad mat.

OBS. Slås strömbrytaren på innan man släppt taget om inne-grillaren kan personskador förekomma. OBS.

torsdag 10 september 2009

Tankar om ekonomi

Ekonomi betyder ungefär “hushållande och fördelning av (oftast begränsade) resurser”.

På drottningtorget i Göteborg passerar det varje dag en sjukt massa människor. Vill man träffa så mycket människor som möjligt utan att ta sig till centralstationen i Stockholm så är drottningtorget i Göteborg “the place to be”. Det här fenomenet utnyttjas alltid av folk som vill dela ut reklam. 5 dar i veckan är det reklam utklädd till en tidning (vid namn Metro) som delas ut. Men då och då delar företag ut gratisprover av någon ny produkt som de vill att folk ska börja köpa.

I morse var det pågen som delade ut påsar med nåt nytt bröd, och dum som jag är tackade jag ja till att få en påse. Min skolväska var redan aspackad och nu blev den ännu fullare.

Efter skolan skulle jag till biblioteket och hämta 2 böcker jag reserverat. Men min väska var redan aspackad innan jag la ner en stor påse bröd i den. Men jag kan ju inte slänga bröd? Det finns massa människor i Göteborg som har väldigt lite eller inga pengar till mat, och att jag ska slänga bröd som skulle räcka iaf ett par dagar kändes helt enkelt inte bra.

- Kööööp Faktum. Stöd de hemlösa. Kööp Faktum, de hemlösas tidning!
Jag åker fram till mannen.

- Jag måste fråga dig en sak. Det kan tyckas knäppt men så här är det. I morse delade pågen ut gratisprover på bröd på centralen. Jag vet inte hur just du har det, men jag gissar att du är mer eller mindre hemlös och så eftersom du säljer Faktum…
- …Ja, de skarru veta. De är inte lätt!
- Jag ska inte köpa din tidning idag. Det där numret har jag redan. Men jag har en påse bröd, som egentligen inte får plats i min väska. Skulle du vilja ha den? Jag menar… Skulle det vara till nån hjälp?
- Ja. Absolut!
Jag plockar fram påsen och får se gubben le med hela ansiktet. 
- Tack! Du är en bra man. Du är en bra man…

Jag hade inte plats för påsen i min väska, och den hemlöse fick några dagars bröd. En win-win-situation.

Men om man tänker i termer av resursfördelning kan jag tycka att det är väldigt snett att ett företag delar ut bröd till rika människor i förhoppningen att de ska köpa mer. Egentligen borde de lägga de tusenlapparna på att ge brödpåsar till hemlösa istället.

Jag VET att etisk och ekologisk märkning är nånting som säljer. Annars skulle inte fairtrademärkt kaffe, kravmärkta gurkor och svanenmärkt tvättmedel säljas. Vi är beredda att betala några kronor extra för ett rättvisemärkt kaffe där extrakostnaden hjälper bort fattigdom i andra länder. Men varför är det inte vanligt med erbjudanden likt “köp 9 påsar bröd så skänker vi en påse bröd till en  hemlös” ?

Jag har en del tankar om anledningen till det här. Kanske skriver ett inlägg om det längre fram. Men innan dess vill jag att ni som läser kommenterar och ger era reflektioner.

Udda utmaningar

Det finns en rörelse av människor som gör småprovocerande ageranden för att få uppmärksamhet, för att underhålla folk eller för att de fått en idé på nåt som vore konstigt och kul att göra. I min hemstad Uddevalla representeras den här rollen främst av ettorna på estet-gymnasiet, men jag tror att den här sortens människor finns i alla åldrar, alla städer och på olika platser i samhället.
     De som gör den här typen av flash mobs eller galna upptåg som jag syftar på ska inte vara olagligt, men är alltid på gränsen till vad som är normalt eller “okej”. Det roliga är reaktionerna hos de som inte deltar, och som inte är införstådda i vad som händer.

Jag ska ge dig några exempel.

10 stycken högskolestudenter har bestämt sig för att på en given signal lägga sig på en och samma punkt mellan 2 bokhyllor i ett bibliotek. (Med andra ord på varandra. Inte på nåt sätt förbjudet. Men det hör inte till vanligheterna på ett bibliotek)

120 ungdomar går på en lång rad på stadens affärsgata. De sätter sig på varsin stol och stirrar rakt ut i luften utan att säga ett ord eller blinka. Efter 2 minuter tar de sina stolar och går dit de kom ifrån.

Leken “gul bil”. Varje gång man ser en gul bil ska man säga “gul bil” och har underförstått rätten att slå den andre på axeln.

Drygt 100 tonåringar sprider ut sig i sin stads centrum och går omkring i rollen av stressad storstadsmänniska som pratar i telefon. Det är bara det att allapratar” i en banan.
_________________________________________

Skulle man kunna tävla i att sova i en möbelaffär? A går in i en möbelaffär, letar upp en skön säng, tar av sig jacka och skor, lägger sig, och somnar. Hur lång tid tar det innan A blir upptäckt av personalen? Lite längre bort står B och andra med videokamera och dokumenterar. Vad händer? Blir det bråk mellan A och personalen? Jag får kolla med nån på psykologiska institutet om de gjort en sån här test, annars kan jag vara med och bli den förste…!

Buuusigt…

Tänk dig följande: Du kommer hem trött efter dagens jobb och ska precis plocka upp nyckeln till lägenheten. Över låset har någon satt en lapp där det står såhär:
"Vad skulle du göra om du upptäckte att någon bytt lås hos dig sen du sist va hemma?”

Om det hände dig, skulle du bry dig om att testa om nyckeln fortfarande funkade, eller skulle du gå till polisen/låssmeden utan att testa om din nyckel funkar?

måndag 7 september 2009

Är homosexualitet Gud sätt att motverka överbefolkning?

Okej. Jag vet att bara rubriken gör att hälften av er tappade hakan, och att resten av er överväger om ni ska börja hata mig och sen skjuta mig, eller skjuta mig direkt. Det jag ska presentera är ett halvseriös tanke-experiment som jag gått och klurat på en del.

Det finns människor som lever i parförhållanden som vill ha barn, men som inte kan få det. Antingen pga fertilitetsproblem eller att det är 2 män i förhållandet. (3 testiklar för mycket och en livmoder för lite för att göra barn.)

Jordens invånare är för många och/eller har för hög levnadsstandard. Skulle alla leva som västeuropeisk medelklass skulle jordens resurser ta slut på 7 minuter.

Skulle alla leva som västeuropeisk medelklass skulle vi behöva 4 stycken ‘planeten jorden’ med de naturresurser vi känner till idag.

Varje dag föds det massor av barn som kommer dö för tidigt pga fattigdom, svält, sjukdomar…
_________________________________________________

Med de premisserna kan jag fundera på om den högre makten klurat ut det såhär: De finns barnlösa vuxna i den rika världen för att det finns barn som behöver barnlösa vuxna i den rika världen. Det kanske till och med är så att det finns föräldralösa barn i den fattiga världen för att det finns barnlösa vuxna i den rika världen som behöver en liten knodd att ta hand om.

söndag 6 september 2009

SV: Hej Västtrafik (brev 2)

Hej Anders!

Vi beklagar att ditt svar har tagit tid. Det läggs mycket tid och energi på att handikappsanpassa kollektivtrafiken och det innebär en översyn av hållplatser och fordon. Stadsbussar ska ha fungerande ramper samt sänkningsfunktion av bussar. Det är dessvärre inte alltid som de fungerar då det hamnar smuts i spåren för ramperna. De ska kontrolleras med jämna mellanrum, men det blir nog inte alltid gjort i den omfattningen som det behövs.

Som jag skrev så pågår ett arbete ihop med Handikappsrådet, men vi vet inte hur det är utformat i detalj. Om du ringer 031-62 92 00 och ber att få tala med Maria Giöbel så får du svar på alla dessa frågor då hon ansvarar för projektet. Hon blir då även informerad problemet med temperaturen vid handikappsplatsen på tågen.

Jag skickar även över ditt brev för kännedom så att hon blir informerad.

Med vänlig hälsning

Helena

Västtrafiks Kundservice

Ian Haugland är kommunist

Jag: Varför har han sin hi-hat på fel sida?
Niklas: Han är lite vänstervriden…
Jag: Är han kommunist?!
Niklas: Japp.

Dialog mellan mig och min bror under Sommarkrysset på TV.

lördag 5 september 2009

Re: Hej Västtrafik

Tack för att du kontaktade Västtrafik

När det gäller att funktionshinderanpassa perrongen längs Bohusbanan får vi hänvisa till banverket de det är de som ansvarar för detta. Angående dina synpunkter på ramperna ombord skickas detta vidare till ansvarig avdelning för kännedom. Vi hoppas att dina resor kommer att fungera bra i fortsättningen.

Med vänlig hälsning

Västtrafik kundservice

Ni som har varit i kontakt med västtrafik känner igen formuleringarna. De har nån mall som de följer och alla breven ser mer eller mindre likadana ut. Tråkigt när jag lagt ner mig så mycket för att formulera mig så fint som möjligt. Jag kanske kontaktade fel person. Ska man maila VDn för Västtrafik för att få nåt bättre svar på sina tankar och reflektioner?`Adressen vasttrafik@vasttrafik.se gick tydligen till kundservice.

onsdag 2 september 2009

En finne i arslet

Igår skrev jag inlägget Payne in the ass om gisslet med att läsa på högskolan eftersom man måste skaffa alla böcker själv. Jag har funderat en del på uttrycket it’s a pain in the ass och dess svenska motsvarighet. (Förresten om du fortfarande undrar varför jag stavade fel igår och skrev “Payne in the ass” i rubriken så va det en liten flört med att jag har en viss Malcolm Payne på min litteraturlista.)

En finne i arslet är ett uttryck som jag hörde ofta under tiden i Vara. Vi skulle vara som en liten finne i arslet på de vi sökte praktik hos (så de inte kunde säga nej). Om det inte är bekant så betyder alltså uttrycket ungefär “person eller fenomen som är obehagligt och/eller jobbigt.”

Men det finns ju faktiskt de som gillar finnar i arslet. Jonas Gardell till exempel.

tisdag 1 september 2009

Hej Västtrafik (brev 2)

Hej Västtrafik. Det är Anders Arkbro här igen.
Jag presenterade mig i ett mail igår och berättade om min situation och att jag tänker resa med Västtrafik varje dag i ett par år nu. Skälet till att jag skrev igår och skriver idag är min övertygelse om att Västtrafik som kollektivtafiksmonopol vill utvecklas och bli så bra som möjligt på det Västtrafik gör.

I morse gick tågresan bra. Det var personal från trakten som visste hur situationen på Uddevalla Östra är. Men konstigt nog visste inte heller den här tågvärdinnan hur hon skulle handskas med den mobila rampen som finns i ett av skåpen på Reginatågen. Men hon var snabb med att räkna ut hur det skulle vara och bemötte mig väldigt proffsigt och trevligt. (Till skillnad mot tågvärdinnan igår.)

Jag har tänkt på det här med ramper på stadstrafikens bussar i Göteborg. Varför har ni det?
Det är en jättebra grej för mig som rullstolsburen att kunna åka upp på bussen via en enkel ramp. (Konstruktionen med en platta i ett gångjärn som man fäller upp är så enkel så att en chimpans skulle kunna lära sig.)
     Jag förstår till fullo problematiken med er tidspress. Det skulle nog ta 2-3 minuter att fixa med rampen, och det betyder en eller två hållplatser restid som föraren kommer efter. (Åtminstone i centrum där hållplatserna ligger tätt.) Men skulle det gå att lösa på något sätt? Jag som rullstolsburen bör väl också kunna åka i stadstrafiken? Alternativet färdtjänst har 3 allvarliga brister. (Ingår inte i mitt månadskort, gäller bara i kommunen jag är folkbokförd, måste bokas minst en timme i förväg.)
     Jag undrar hur Västtrafik resonerar kring rullstolsburna i stadstrafiken när ni har bussar med ramper som inte går att använda. Det känns både inkonsekvent och ogenomtänkt.

Just nu sitter jag i en rullande bastu. Jag tycker det är kreativt av er att erbjuda möjligheten. Men jag misstänker att jag skulle bli avslängd om jag klär av mig, även om jag skulle ha en handduk runt midjan. 
      Ska jag vara helt ärlig så vet jag inte vad som hänt. Men det är väldigt varmt i den här delen av tåget där jag sitter. Tågmästaren sa till oss i kupén att man kunde gå till andra änden av tåget där det inte är lika varmt. Men eftersom jag sitter i rullstol är jag förpassad till den här delen av bastun, förlåt... tåget.

Till sist vill jag säga att jag är väldigt glad för att det är personal från bohuslän som kör bohusbanan idag. De gör ett mycket bra jobb. Det borde gå att ordna så att lokal personal arbetar på lokala turer. Det hade vart super!

Payne in the ass

Det är lite av en finne i arschlet att behöva hitta böcker för ett par tusenlappar när man redan har en ekonomi som går på knäna. Jag är inte först att läsa på högskolan, och inte den siste som kommer göra det heller. Jag önskar bara att det fanns ett annat sätt in bitter erfarenhet för att lära sig vilka böcker man behöver köpa, vilka man kan låna och vart. Jag vet vilka resurser som finns med kåren, bibliotek, bokhandel, nät-bokhandel osv. Men jag vet inte hur jag ska gå till väga för att klara kursen OCH klara ekonomin.

Köper jag alla böcker så kommer jag bli ruinerad.
Har jag inte alla böcker finns risken att jag har fel böcker vid fel tillfälle, och har jag fel böcker vid fel tillfälle så dyker det upp en tenta som jag inte kan genomföra och då kör jag i kursen.

Snälla hjälp mig. Jag blir inte klok på det här.
Finns det en 7,5hp “såhär läser du på högskolan” ?

måndag 31 augusti 2009

Hej Västtrafik

from: anders@arkbro.se
to: vasttrafik@vasttrafik.se
date: 31 aug 2009
time: 19:07
subject: Hej västtrafik
message:

Hej Västtrafik. Jag tänkte presentera mig nu när vi kommer ha en tät relation under en tid framöver. Mitt namn är Anders Arkbro och jag är en rullstolsburen, 22årig, Uddevallabo som studerar till socionom på Göteborgs Universitet. Jag bor centralt i Uddevalla, men studerar på GU och i huvudsak i lokalerna på Sprängkullsgatan i stadsdelen Haga.
       Eftersom det är min personliga övertygelse att Västtrafik vill bli bäst i länet på kommunikation och resande så tänkte jag hjälpa er på traven med regelbunden kontakt. Som kollektivtrafiksmonopol borde Västtrafik vara intresserad av hur det går för mig som pendlar dagligen. Om det inte framgick av andra raden i det här brevet, så är jag alltså inte bara ung och studerande, jag sitter i rullstol.

Låt mig berätta hur jag upplevt vår relation idag, alltså relationen mellan Västtrafik och mig.
      Morgonens tågresa gick relativt bra. Dock kan jag inte förstå varför inte Uddevalla Östras perrong är anpassad efter tågen. Där jag fick kliva på var det en nivåskillnad på drygt en halvmeter. Alltså vid den dörren på Regina-tågen som är lågentré. De andra dörrarna var med andra ord ännu högre. Men där är det trappsteg, så det är irrelevant för mig. Tack och lov fanns det 2 vänliga främlingar på perrongen som kunde hjälpa mig, så jag kom med tåget. I Göteborg har alla resorna med spårvagn gått relativt bra.
       På eftermiddagen skulle jag åka tåg Göteborg C - Uddevalla Östra. Att ta sig på lågentré-ingången på ett Reginatåg i Göteborg är inga problem utom på spår 1 och 2. Men därifrån går sällan bohusbanan som tur är. Återigen så har vi problemet med plattformen på Uddevalla Östra som är felkonstruerad. Det blir en jättestor nivåskillnad. Jag frågade tågvärdinnan om hon kunde be lokföraren att stanna i den delen av spåret där nivåskillnaden är som minst. (Det har tågpersonalen gjort förut nämligen.) Jag minns inte ordagrant vad hon sa, men hon var otrevlig och sa att det va omöjligt. Att de inte kunde anpassa sig och veta hur varje plattform ser ut, och att det "säkert kommer gå bra." Jag tycker det var mycket oproffsigt att inte lyssna på en resenär som känner till plattformen utan och innan. Jag har haft ryggmärgsbråck hela mitt liv, åkt rullstol halva mitt liv och åkt tåg till/från Uddevalla Östra uppskattningsvis 300-350 gånger. När vi väl var framme på hållplatsen skulle tågvärdinnan plocka fram rampen. Man kan lägga den på 8 olika sätt. 4 av dem gör att rampen funkar. Uppenbarligen hade inte tågvärdinnan fått fortbildning på den mobila rampen på Reginatågen. Men nu tror jag att hon kan använda den rätt nästa gång.

Det var allt jag hade att berätta den här gången. Vi hörs snart igen. Jag ser fram emot att brevväxla med Västtrafik och tror att vi både kommer ha stort utbyte av det.

mvh
Anders Arkbro, Uddevalla

ps. Som konsult inom rörelsehindrad i kollektivtrafiken tar jag 900/h när jag behöver fortbilda er personal, eftersom ni själva inte gör det. Idag höll jag en kurs på 3 minuter. Priset för det: 45 kronor. Vart skickar jag fakturan? ds

lördag 29 augusti 2009

Konstigt

Jag har fått två ord på hjärnan. Jag vet inte vad det betyder eftersom det inte är svenska. Men någonstans har jag snappat upp de här orden och eftersom det låter rätt vackert och underligt på samma gång så har de fortsatt att snurra i huvudet på mig.

Jag kunde inte minnas vart jag sett orden, och jag kunde inte förstå varför de hade fastnat på minnet. Kan fortfarande inte fatta. Det är nämligen den medicinska termen för kärlkramp som jag gått omkring och mumlat för mig själv hela förmiddagen, till ingen nytta.

När jag tänker efter så är det lite som när jag va liten och hade lärt mig ett nytt ord. Riskabelt till exempel. Fint ord, låg bra i munnen och kändes lagom coolt. Jag hade läst det i en kalle anka-tidning och jag gick omkring i en vecka och smakade på ordet. Men det visste jag ju vad det betydde. Angina pectoris betyder ingenting för mig innan jag kollade upp vad det är. Det bara lät vackert. Men hur kunde det fastna på hjärnan och i munnen på det där sättet?

När jag blir rik ska jag sitta i en skön soffa på ett universitetsbibliotek och läsa allt som någonsin skrivits om hur hjärnan funkar. Ja, så får det bli…

fredag 28 augusti 2009

Vissa saker sätter sig på hjärnan

höstkänslor

Just nu går jag omkring och hummar på den här grejen på 4 takter. Vad tror ni… Kan man skriva en bra låt utifrån det?

onsdag 26 augusti 2009

Litteraturlista no1

Okej läsare. Nu behöver jag din hjälp. Jag ska börja läsa på universitetet den här hösten och första halvan av terminen ska jag läsa en hel hög med böcker. Med andra ord kommer jag spendera mina närmaste 3,5 år med att läsa ‘en hel hög med böcker’ gånger 14. Kul.

Har du nåt på listan så maila mig. Känner du någon annan som läst på högskolan eller som du tror kan ha någon av böckerna. Hjälp mig att komma i kontakt med denne.

Så här ser listan ut:

DSC_6180 

Engelstad, Fredrik (2006): Vad är makt?. Stockholm: Natur och kultur.

Henriksen, Jan-Olav/Vetlesen, Arne Johan (2001): Etik i arbete med människor. Lund: Studentlitteratur.

Johansson, Stina (red)(2007): Social omsorg i socialt arbete. Malmö: Gleerups utbildning.

Madsen, Bent (2001): Socialpedagogik. Lund: Studentlitteratur.

Meeuwisse, Anna/Sunesson, Sune/Swärd, Hans (red) (2006): Socialt arbete: en grundbok. Stockholm: Natur och kultur.

Månsson, Sven-Axel (2002): ”Interaktionistiska perspektiv på studiet av sociala problem: processer, karriärer och vändpunkter” i Meeuwisse, Anna/Swärd, Hans (red): Perspektiv på sociala problem. Stockholm: Natur och Kultur.

Payne, Malcolm (2008): Modern teoribildning i socialt arbete. Stockholm: Natur och kultur.

Pettersson, Ulla (2001): Socialt arbete, politik och professionalisering: den historiska utvecklingen i USA och Sverige. Stockholm:

Sainsbury, Diane (2000): ”Välfärdsutvecklingen för kvinnor och män på 1990-talet” i Välfärd och försörjning: antologi från Kommittén Välfärdsbokslutet. Stockholm: Fritzes offentliga publikationer.

Trydegård, Gun-Britt (2000): ”From Poorhouse Overseer to Production Manager: One Hundred Years of Old-Age Care in Sweden, Reflected in the Development of an Occupation” i Ageing and Society, 20 (5), 571-598. Cambridge University Press.

”Välfärdens ansikte mot 200-talet” Socialvetenskaplig tidskrift. Årgång 14, nr 23, 2007.

Tack på förhand!

tisdag 18 augusti 2009

Jag är väldigt djup

Inlägget publicerades på LunarStorm Lör 3/3 – 07
Totalt 15 läsare

Jag är väldigt djup.
Ungefär 10 meter.
Låt mig förklara.
Om du stoppar ner ett snöre i halsen på mig så når det botten först 10 meter senare.
Faktum är att det kommer ut igen, så du kan stoppa in det i munnen igen.
Alltså är jag botten-lös.
Hur djupt är inte det?



Om man vill ta hela "svälja snören"-grejen ännu längre så kan man ju fundera på om det går att länka samman personer med snören genom att svälja-vänta-skita och låta nästa person svälja-vänta-skita.
Heureka! Jag har äntligen funnit ett världsrekord som ingen redan har slagit.
Anmäl er friviliga till min mail så fixar jag snöre!


svälja snöre

<3 min frukostmacka

Idag när jag la upp en bit stekt ägg på min frukostmacka blev jag lite förvånad. Ägget hade blivit ett hjärta. 18082009

Fint va?

måndag 17 augusti 2009

Bilder från grillkvällen med 17åringarna

Jag lovade bilder från grillkvällen, och här kommer de.

kollage från grill

Överst har vi min fina mamma som solar sig. Till vänster Uddevallabron. Till höger Herr Fiskmås. Nertill i bilden ser ni orsaken till att jag kunde få så fina bilder på Herr Fiskmås och hans kompisar: Niklas som kastar mögliga korvbröd till hungriga sjöfåglar. Hade inte han fått idén att att kasta korvbröden hade det aldrig kommit en skock galna fåglar, och jag hade aldrig fått så bra chanser att fotografera dem.

Förresten. När jag skrev om picnicen i ett tidigare inlägg så nämner jag Frida och Linnea. Frida och 2 rullstolar är ju med på massa bilder. Men Linnea finns inte med på någon av bilderna. Linnea är min brors flickvän och Frida en alldeles vanlig vän till oss alla tre. Jag bad Niklas och Linnea att se lite extra söta ut så jag kunde ta några bilder. Visst är de fina?

nea och nea

söndag 16 augusti 2009

Fågelskådning

fågel1

Innan 17åringarna åkte på läger så var vi och grillade, hela familjen plus Linnea & Frida. Det blev en hel massa bilder den kvällen, och det här är kanske en av de som jag är mest nöjd med själv. Jag planerar att lägga upp ett inlägg med fler bilder från då, men jag lovar inget.

Nu är det hjul igen..!

frida och rullstolar

Tidigare i veckan var jag, Linnea och Frida ute på picnic. Frida hade skadat foten och fick låna min andra rullstol, delvis därför och delvis för att det är skoj att köra stol. Vi åkte ner till vattnet och åt våra godsaker som vi köpt. Både jag och Linnea är lite busiga så med en stor portion samarbeta och en gnutta elakhet hade vi plockat bort Fridas hjul så att hon blev liggandes. (Som en sköldpadda på rygg?)
    Jag har en ny rullstol som väger ett par kg mindre än den jag hade tidigare. För att visa hur lätt den är plockade jag hjulen (det som egentligen gör den otymplig) och lät tjejorna lyfta rullstolen. När man plockar bort hjulen blir den faktiskt väldigt liten och så hemskt mycket väger den inte. Tillräckligt lite för att man ska kunna brottas och kramas med den, eller hänga den på ryggen.

lördag 15 augusti 2009

Det är lördag idag

Det är lördag idag och de borrar idag också. Vad är det för fel på folk?

Tänk när det är skola där nere måndag till fredag mellan åtta och fem. Då kommer de väl bara  att borra och såga på helger.

Hurra!

fredag 14 augusti 2009

Usch va svårt…

Det är med blandade känslor jag skriver det här. Jag har gjort 3 stycken panorama-bilder, alltså bilder som är komponerade av flera fotografier lagda bredvid varandra. Jag har inte gjort den här typen av bildredigering på väldigt länge och jag tycker det är jättejättesvårt. Men jag har lärt mig ett och annat av de tre bilderna jag gjorde idag.

1. Använd manuellt läge när jag fotar så jag får samma ljus i fotografierna
2. Tänk hur jag ska klippa ihop fotografierna så att linjer blir rätt.
________________________________________________
Det är som sagt med blandade känslor jag skriver, och publicerar bilderna. Jag vet att det är flera missar som jag gjort. Men se så här på bilderna: Det här är så bra det blev idag, och jag lärde mig hur jag ska göra nästa gång. (Klicka på bilderna för att se dem större.)

panorama 1

panorama 2

panorama 3

onsdag 12 augusti 2009

Ful-cola

Ful-cola är alla cola som inte är Coca Cola, enligt några jag känner. Jag funderar på om man skulle kunna göra ful-cola hemma själv. När man läser på baksidan så innehåller den kolsyrat vatten, socker, surhetsreglerare, koffein, och massa bjäffs. (E-koder och sånt ni vet.)

Borde man inte kunna blanda snabbkaffe, socker och pressad citron i sodastreamat vatten och få hemmagjord ful-cola? Jag ska testa det nån gång snart. Fast det får bli en väldigt liten dos eftersom det troligen är skitäckligt.

Nu behöver jag bara hitta någon som vill provsmaka.
Några frivilliga?

måndag 10 augusti 2009

Perfekt timing!

Jag har en ny morgonrutin för att se till att jag har vänt dygnet rätt när skolan börjar. Istället för att gå upp mitt på dan och lägga mig mitt i natten har jag bestämt mig för att gå och lägga mig i vettig tid och gå upp i tid på morgonen. Min morot till att gå upp är att jag ska ha “gjort min morgon” innan mitt favorit-program börjar på radio. Det innebär att jag går upp ungefär halv tio. Antagligen flera timmar senare än jag kommer gå upp när skolan börjar, men samtidigt flera timmar tidigare än den tid jag har gått upp större delen av sommarn.

Radioprogrammet heter Brunchrapporten. Det är ett aktualitets-program som går i P3 varje vardag. Innan programmet är det nyheter, som det är varje timme i SR.
Eftersom inte min klocka går exakt som Sveriges Radios klockor brukar jag slå på radio någon gång mitt i nyheterna, eller eventuellt i programmets löp eller första låt. Idag lyckades jag slå på min radio precis under intro-melodin till nyheterna. Perfekt timing? Perfekt timing.

söndag 9 augusti 2009

Regler

DSC_5941

Jag hoppas inte de kommer dra det här till sin spets och börja kräva ID av 7åringar…

fredag 7 augusti 2009

Lite fattigare, men med ny kamera

Ni som följer min blogg minns ett inlägg jag skrev i våras om skillnaden på min mobiltelefons inbyggda kamera och digitalkameran jag nyligen hade köpt då. Jag insåg, tyvärr, ganska snart att inte kameran nådde upp till mina förväntningar vad gällde framför allt inställningsmöjligheter. Kanske inte så konstigt med tanke på att den senaste "riktiga” kameran jag hade innan var en systemkamera.
    Men det hela började för 2 år sen. En kort resumé:
Sommaren 2007. Jag köper en systemkamera för 5500.
Sommaren 2008. Jag säljer min systemkamera för 3000.
Mars 2009. Jag köper en vanlig digitalkamera och kommer aldrig riktigt överens med den, trots att den är milsvida bättre än kameran i min mobiltelefon.
Våren 2009. Jag ångrar vid otaliga tillfällen att jag sålde min systemkamera.
Juni 2009. Efter att knappt ha använt digitalkameran jag köpte i mars säljer jag den på blocket.
Augusti 2009. Jag köper tillbaka samma systemkamera som jag sålde för drygt ett år sen.
_________________________________________________

Det är jättestor skillnad på funktioner, och det går inte att beskriva i ett blogginlägg. Men en stor skillnad är detaljerikedomen i bilderna. Min mobiltelefon har sämre upplösning, optik, sensor och komprimerings-variabler. Tekniskt mumbo-jumbo för de flesta. Men en bild säger mer än 1000 ord. Så här kommer 6 stycken. vy med 6110

Överst har vi en vy över gågatan i Uddevalla fotograferad med min mobiltelefon. En Nokia 6110i Navigator med 2 megapixel. Bilden till höger är beskuren ur den till vänster. Med andra ord, man behöver inte titta så nära för att det ska bli suddigt.
18 mm

Den här bilden är tagen med min Nikon D40 med zoom 18 mm. Om du klickar på bilden ser du den större. Här är bilden mycket skarpare med samma beskärning. 200 mm

Nån av mina läsare kanske har reagerat på att jag bara pekar på upplösning och detaljrikedom. Det är inte allt när man pratar om bildkvalité, det håller jag helt med om. Men det är det mest konkreta och lätta att se skillnad i. Det sista bildparet är systemkameran med ett zoomobjektiv med zoom 200 mm, och till vänster så hår jag kunnat beskära utan att bildens kvalité blir tråkig. Som du ser kan man komma ganska nära. Min bedömning är att det är ca 800 meter mellan stället där jag står och balkongerna. Ganska fräckt va?