lördag 20 februari 2010

Om riksdagsvalet varit en TV-show

Jag snackade just med en kompis och vi kom in på det här med riksdagsval och melodifestival. Båda två är ju  nationella omröstningar som vill göra anspråk på att involvera hela svenska folket. Det finns ju förståss en massa olikheter också: Melodifestivalen påverkar inte människor under 4 år och även den under 18 år har rösträtt.

Jag lekte lite med tanken att man skulle ta formen för  omröstning från Melodifestivalen (eller Idol, eller Talang, eller nåt annat på TV), och köra det på riksdagsvalet.

Tänk dig att de hade kört ett direkt-sänt tv-program där var och en av de tävlande (partiledarna) får 5 minuter att övertyga om att man ska rösta på dom. När alla partiledarna haft sina 5 minuter kör man en snabb-repris med 15 sekunder från varje bidrag. Under 30 minuter nu så är det upp till alla att ringa och skicka SMS för att rösta på sin favorit. (“Kom ihåg att ju fler gånger du röstar desto större är chansen att just Din favorit vinner!”)

Under de här 30 minuterna som folk röstar har man nåt slags paus-underhållning; nån avdankad komiker, förra årets vinnare, nån gammal veteran i tävlingen från förr (som ingen vet vem det är), nån C-kändis som kräver ett litet gage eller så kan programledarna berätta roliga historier. Efter 30 minuter vet vi vilket bidrag i årets Riksdagsval som fått flest röster och vem som ska regera i 4 år, och hela kvällen avslutas med att vinnaren får framföra sitt bidrag igen.

2 kommentarer:

Lydde sa...

Låter som ett kanonbra upplägg, då slipper man ju sätta sig in i de olika partierna innan ju! Asbra ;)

Ta kontakt med nån regeringsman som kan fixa en motion om det bara så är saken biff! :)

Anders Arkbro sa...

Mjoo... Fast jag kan tänka mig att det här med hur valet ska gå till finns i grundlagen. (Kan inte innehållet i RF, men hur röstningen går till borde stå där.)
Och att ändra en grundlag är lite meckigt...