lördag 28 augusti 2010

Extrem förenkling av den svenska politiken

I politiken pratar man ofta om en höger/vänster-skala, och av de sju riksdagspartierna så är alla nånstans på skalan, och vissa partier sticker ut åt nåt håll, i en annan riktning än just höger eller vänster. (Kanske uppåt? Neråt? Snett inåt?)

När jag vill berätta för nån hur jag resonerar inom politiken brukar jag göra en extrem förenkling, och berätta om 3 “unika” partier, och deras vinnare och förlorare.
    Vänsterpartiet är det parti i riksdan som är mest vänster, moderaterna mest höger, och miljöpartiet är det parti riksdan som mest liknar ett enfrågeparti.

Så här kommer min lilla genomgång av de partierna:

Vänsterpartiet
Vinnare: Funktionshindrade, sjuka, arbetslösa
Vinst: Ett helt okej liv istället för misär.
Förlorare: Höginkomsttagare
Förlust: En stor del av sin inkomst. Det kommer inte på det personliga planet att löna sig lika mycket att jobba eftersom en stor del av höginkomsttagarens pengar går till andra saker än höginkomsttagaren själv.

Miljöpartiet
Vinnare: Naturen och personer intresserade & beroende av naturen & miljön
Vinst: Genom punktskatter och riktade subventioner kommer människor tvingas att vara snällare mot miljön.
Förlorare: Personer som gör saker som är dåligt för miljön; personer som kör bil, företag som släpper ut föroreningar m.m.
Förlust: Det kommer kosta pengar eller leda till juridiska påföljder att göra nåt dåligt för miljön. Gör du nåt dåligt för miljön blir du av med alla dina pengar och inburad.

Moderaterna
Vinnare: Alla med inkomst. De med hög inkomst drar stjärnvinst.
Vinst: Mer pengar över i plånboken, och större frihet att välja vad man vill ha sina pengar till, men bara om man har råd.
Förlorare: Alla utan inkomst.
Förlust: Eftersom moderaterna vill sänka de gemensamma kostnaderna till förmån för individen kommer det finnas personer som får stora problem om moderaterna drar sin politik för långt.

Alla andra partier är likt nåt av partierna eller alla tre. De har en placering på höger/vänster-skalan där moderaterna och vänsterpartiet är de två i riksdagen som är längst ut på skalans båda sidor. En del partier intresserar sig extra mycket för en speciell fråga, ungefär som miljöpartiet gör.

Tack för din uppmärksamhet. God natt.

1 kommentar:

Ylva sa...

Inte jättesvårt att se vilket block du röstar på.. ;)