tisdag 31 augusti 2010

Så var're dags igen...

Då och då blir jag påmind om att vi har en liten gullig rörelse i det här landet som kallar sig för Sverigedemokraterna. Nu under valrörelsen träffar man dem ute på stan. Just i Uddevalla har alla partierna valstugor på torget - utom SD. När jag frågade varför så sa de att det va för att det rör sig mer folk där de valt att stå på gågatan. Misstänker att de inte vågar stå på torget med de sju etablerade partierna, men det är bara min egen reflektion.

Trots att jag är skarpt emot SD stannade jag hos en av deras valarbetare och vi pratade lite. Jag minns inte exakt vad han sa, mer än att det inte va några nyheter för mig. Jag svarade honom med orden "så om jag förstått det rätt så tycker ni att folk kostar för mycket pengar och därför måste ni skära ner på kostnaderna?"
"- Precis. Huvudet på spiken. Du har fattat!", va det svar jag fick.

Resonemanget är intressant, sant och sjukt läskigt. Sverige har en begränsad ekonomi. Att ge människor vård, skola och omsorg kostar pengar. Så långt är alla med. SDs lösning är att skicka ut alla invandrare eftersom de inte är lönsamma. Jag ser 2 problem i det här:
1. Varför skickar dom inte ut alla som 'inte är lönsamma' ?
2. Vad gör de med de invandrare som är lönsamma?

Om man ska tänka människovärde i pengar (vilket är vidrigt) så resonerar man ofta så att i en svenskfödd stoppar du in en massa resurser i 25 år, och så småningom kan han börja betala tillbaka genom att betala skatt. En invandrare behöver du inte försörja i 25 år innan det börjar löna sig att ha den inom landets gränser.

Kan vi inte skicka ut alla nyfödda istället?
Där har vi en grupp som kostar en massa pengar för Sverige!

3 kommentarer:

Erik Hellsborn sa...

Nej, nyfödda är ingen ekonomisk belastning. Varför? För att dom allt som oftast har föräldrar som betalar skatt och därmed indirekt betalar för de kostnader som ett barn kostar samhället. Samma sak gäller med pennsionärer. Pension är inget bidrag. Det är lön som pensionären tjänat ihop under sitt yrkesverksamma liv och sedan får utbetalt retroaktivt.

Vem bär kostnaden för en nyanländ invandrare?

Hawaii Kawaii sa...

Bra skrivet Anders!. Jag förstår precis din poäng, även om inte ovanstående verkar göra det.

Om jag förstår dig rätt Erik så kan man resonera som att om du inte har någon som bär kostnaden för dig när du är svag så är du inte välkommen i sammehället Sverige. Släng då ut alla barn som råkar ha föräldrar som är narkomaner. Eller varför inte släng ut alla narkomaner direkt? För vem bär kostnaden för dem? Det var så du menade, eller?

Erik Hellsborn sa...

Varje land har ett ansvar för sin egen befolkning. Det är Sveriges plikt att ta hand om svenska medborgare, precis som det är Iraks plikt att ta hand om Irakiska medborgare osv.

Det är ganska självklart att ingen med svenskt medborgarskap varken kan, ska eller bör skickas på dörren. De är vårt ansvar. Däremot är det inte vårt ansvar att försörja folk från andra länder.
I solidaritetens namn KAN man förstås hjälpa dem, men då görs det bäst på plats i närområdet, där omkostnaderna är mindre och i större utsträckning kommer de resurssvaga till gagn.