fredag 18 december 2009

National-socialism är genialiskt... eller?

Tisdag 5e september. Det är 12 dagar kvar till riksdags, regionfullmäktige och kommunfullmäktige-val. Det är mitt första val och jag tycker det är både spännande och svårt att sätta sig in i debatten om vad vart och ett av partierna står för. Det enda jag har att gå på är min kunskap från gymnasiet och högstadiet om vad de olika politiska ideologierna står för. I samband med den här valrörelsen, min första som väljare, får vi ett informationsbrev från Sverigedemokraterna ner i brevlådan, och samma dag skriver jag den här krönikan.
(Allt är direkt kopierat och inklistrat från mitt blogginlägg som jag skrev på lunarstorm 5e september 2006.)

-----------------

Här om dan kom det ett brev som det stog SD på. "Vad nu?", tänkte jag, "ska SanDisk släppa en ny standard på sina SD-minneskort? Secure Digital Nano, storleken mindre än micro-SD?"
     När det stog "vi är inte bara emot invandrare, vi har andra saker på agendan" så forstog jag direkt vad det rörde sig om. SverigeDemokraterna är på inmarsch och de är kåtare på att komma ni i regeringen än någonsin tidigare.

För att bringa klarhet ifråga om min politiska ståndpunkt kan jag meddela att jag kommer rösta kd-v-mp och är en "mitt i, något vänstervriden ganska lagom"-svensk. Ett par av mina bästa vänner har invandrar-bakgrund, och jag har i allmänhet inga stora problem med ovanliga människor så länge de är hyggliga.

Men jag började fundera och försöka förstå hur ett nationalistiskt parti som SD resonerar. Tanken slog mig att grundidén i nationlism, "Ett land åt varje folk. Ett folk åt varje land", är rätt bra. Människor är konforma och mår bra av att umgås med likatänkande. Att undvika att blanda kulturer är att undvika roten till många missförstånd, problem och konflikter. Så SDs och nationalismens idé om att alla folk ska hålla sig på sin kant är ju ett genialiskt sätt att skapa lugn och harmoni. Vi slipper ju en massa problem som kulturkrockar innebär.
Men vänta nu. "Ett land åt varje folk". Det finns ju inte. 95 % av Sverige invandrare är här för att deras gamla hem inte finns. För att deras länder av en eller annan anledning är obeboliga. Det funkar ju inte. SD får nog ta och fixa världsfred och så att alla världens länder följer mänskliga rättigheter. För som läget är nu är nationalismen, ur ett globalt perspektiv, nåt som funkar för länder som "mår bra". Men i övrigt är det bara en grymt egoistiskt idéologi.
---
Kommentera gärna, men kom ihåg att killen som skrev det här är en 19åring på väg att bli vuxen och att de senaste 3 årens samhällsdebatt inte fanns på kartan när krönikan skrevs.
Anders, vintern 2009

2 kommentarer:

Anonym sa...

Kloka tankar.

Hälsar
Mopsi (SD Solna-Sundbyberg)

Anders Arkbro sa...

Jag är bitvis ironisk och bitvis överdiplomatisk och försöker förstå SDs tankar.

Jag tyckte inte då, och tycker inte nu heller att SD är ett bra parti. Partiet har en idé om hur man ska få landets ekonomi att bli bättre. Men det hade Hitler också. Jag ser problemen med begränsade resurser och en väldigt generös socialpolitik. Men samtidigt tror jag att det måste finnas en bättre lösning än att kränka personer som redan har en svår situation.

Hälsar
Anders (som röstar på Miljöpartiet, men helst skulle se sig själv i politiken)