tisdag 1 december 2009

Minska kriminaliteten - anställ fler förskollärare

Jag hade ett jättebra snack med pappa nyligen. Vi pratade om politik, socialt arbete, “problem-människor” och olika lösningar på det. Han berättade om en ekonom som räknat ut en ganska intressant grejen. Idén var den här:

En kriminell människa kostar samhället en stor summa resurser (som kostar pengar). Om man isolerar företeelsen till att handla om en kriminell människa så ansåg ‘ekonomen’ att det finns en mycket bättre lösning, ur perspektivet ekonomisk kostnad, på hur man handskas med den här människan.
‘Ekonomen’ räknade ut att om man sätter en pedagog på att följa ett barn i risk-zonen från förskola till student, då skulle man spara en massa pengar. (Med en pedagog menar jag givetvis olika personer under den här människans uppväxt, men aldrig mer än en samtidigt som arbetar heltid med honom. En förskollärare –> En resurspedagog på skolan –> En pedagog på fritidsgården/eller där personen hänger. ) Det går tydligen att se vilka barn som riskerar att bli kriminella redan i förskolan, och genom att undvika det undviker man kostnader som motsvarar en pedagogs lön under hela dennes arbetsliv.

Jag vill inte sätta lika med-tecken mellan människor och pengar, men eftersom politiker och ekonomer gör det så får jag nog också göra det för att göra det här så tydligt som möjligt.

Kostnaden för landet att ha en kriminell person i landet = Kostnaden för landet att ha en pedagog ett helt arbetsliv

Kostnaden att undvika att en person blir kriminell =
Kostnaden för en pedagog under ca 18 år

Om jag inte minns fel så gick Moderaterna in i 2006 års valkampanj med ett löfte om att sätta in fler poliser.
Var det smart?

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej, Anders!

Skulle tro att vi behöver både fler lärare och fler poliser.

Din gamla lärare

( Har ingen lust att skaffa google-konto, så jag får bli ännu en anonym)