söndag 29 november 2009

Tankar om en ny sorts liberal-kommunism

Jag tänker mycket. På politiska system, fördelningspolitik, ekonomiska och sociala orättvisor…
Nu har jag kommit fram till ett samhällsystem som skulle kunna göra vårt land mer jämlikt. Förmodligen är det långt ifrån realistiskt, och otroligt svårt att genomföra. Men precis som mycket av det jag tänker så är det inte helt verklighetsförankrat utan mer ett tanke-experiment. Så ta det här blogginlägget som just det, ett tanke-experiment.

Så här ser utopin ut:
Alla jobbar 20 timmar per vecka inom offentlig sektor och är statligt, regionalt eller kommunalt anställda. För det får personen en enkel bostad och 5000 kronor per månad.

Resten av tiden på en vecka får man göra precis vad man vill. Man kan jobba mer på en privat anställning, studera ägna sig åt nåt fritidsintresse eller engagera sig i nån ideell organisation som samarbetar med den offentliga omsorgen.

Personer som vill jobba utöver sina 20 h/vecka kan tjäna mer än sina 5000/månad om det finns någon privat aktör som är intresserad av att betala en person för arbetet. Det gynnar den som är beredd att jobba hårt för att få mer än en grundläggande levnadsstandard. Den som inte kan eller inte vill jobba mer har ändå sin grundtrygghet i sin bostad och sina 5000 per månad.

För att inte systemet ska slå ojämnt bör det finnas ett bidrags-system där man kan få bidrag för handikapp så att man inte kan jobba utöver sina 20h/vecka eller om man har barn så man behöver mer än 5000/månad.

Så långt har jag kommit i tanken just nu. Hjälp mig att diskutera mera. Jag VET att det finns stora luckor i det här systemet. Men jag har inte hunnit tänka igenom exakt vilka det är. Låt mina tankar ta tid. Kommentera och diskutera.

3 kommentarer:

Martin sa...

Jag tror att det blir svårt att hitta jobb inom offentlig sektor till hela Sveriges arbesföra befolkning, om än på halvtid. Dessutom skulle det vara väldigt opraktiskt att ha två arbeten (vilket jag förutsätter att flertalet vill ha för att kunna höja sin levnadsstandard)

Har du funderat igenom hur vård skola omsorg skall finansieras?

Anders Arkbro sa...

1. Jag tror att det går att ordna jobben. Det finns massor av arbetsplatser som skriker efter att de vill ha mer personal för att de går på knäna som det är nu.

2. Ja, det har jag tänkt på. Men det här innebär viss uppoffring för att se till att de som har det allra sämst i landet får det rätt okej istället för fruktansvärt som de har det nu.

3. Inkomstskatter på det jobb som inte är obligatoriskt och punktskatter på lite av varje. (Precis som det är idag.)

Nadjana sa...

Har du kollat in zeitgeist? http://www.thezeitgeistmovement.se/ Dom har liknande idéer, OCH har slipat och räknat på det ;)