torsdag 5 november 2009

“Capsule hotel”-jouren för hemlösa

Igår såg jag ett reportage i uppdrag granskning om “Hotell-jouren” där hemlösa kan bo tillfälligt. Kostnaden för det är ca 700 kr per dygn. 700 kronor som socialtjänsten och i förlängningen skattebetalare står för. En av de anställda i företaget, Charlotte Engman, motiverar den dyra kostnaden med att det även ingår “förråd, gemensamma utrymmen i form av vardagsrum, stora gemensamma kök, tvättstugor, lekrum, samt service i form av att fylla i blanketter, söka dagis och skolplats, utlåning av videofilmer, personal dygnet runt mm”.  (Citatet direkt kopierat från ett blogginlägg skriver av Charlotte Engman.)

700 kronor per dygn är en ganska hög summa, och det kan vara rimligt om det bara är en natt eller ett par. Det är så hotell-jouren är tänkt att fungera. Men reportaget i Uppdrag granskning visar att det finns de som bor där mycket längre. Flera veckor, eller till och med månader. Kostnaden blir 20 000 per rum och månad. Ganska dyr hyra för en etta om du frågar mig. Motiveringen till priset är alla de saker som följer runt.
Men vad kostar en lägenhet egentligen? Jag gick in på Boplats Göteborg och på Boka Bostad Stockholm för att ta reda på saken. När det gäller priset är det ungefär som jag tror. Det finns ettor och tvåor för 4000 kronor. Men det som jag inte visste, och som slår mig är hur lägenheter det finns. Jag har hört om bostadsbristen, men att det är så få lägenheter gör mig lite chockad. Gör samma sökning själv så får du se.

Jag träffar hemlösa ibland, och jag läser faktum varje månad. Det som de flesta säger är “att jag vill bara ha en varm säng och tak över huvudet”. Om den bilden stämmer så borde problemet gå att lösa relativt enkelt. Definitivt billigare än 20 000 per månad.

Jag läste om en grej som kan tyckas rätt sjukt, men så är det också i Japan (ett sjukt land?) som fenomenet har uppstått. Det är hotell som har hotellrum på ungefär 200*100*100 cm. 

image

 

 

 
 

 


Det är förmodligen inte jättebekvämt. Men i “rummen” ingår TV, radio, väckningsalarm, lampa och eluttag. Rummen kostar ungefär 300 kronor per natt på det stället som jag kollat upp.
(http://www.capsuleinn.com och JPY till SEK-konverterare har du på http://coinmill.com/JPY_SEK.html#JPY)
Om
300 kronor är kostnaden för de lyxiga hotell-kapslarna, så borde de gå att tillverka så att man kan ha ett ännu billigare pris på dem, visserligen utan tv och sånt. Men de som är värst utsatta för hemlösheten, de som inte har madrass och täcke när de ska sova, de som bor på allmänna toaletter, sover i trappuppgångar, tror jag skulle tycka att det var rätt okej att bo i nåt sånt här under tiden som de får hjälp av socialtjänsten att ta sig ur hemlösheten.

(Fortsättning följer)

1 kommentar:

Lessa Tessa sa...

Uppdrag Granskning kunde inte ge sig vid konstaterandet att det är hemskt för barnen och att kommunerna spenderar sjukt mycket pengar på att hyra in familjer i olika tillfälliga boenden.
Nej, i den sanna sosseanda som Uppdrag Granskning verkar var det tvunget att misstänkliggöra den socionom som startat företaget Hotelljouren med sin man. Misstänklliggöra hela företaget, eftersom företaget tjänar pengar! Denna skam i Sossesverige.