onsdag 8 juli 2009

Hej Pavlina

Hej Pavlina. Jag läste ditt senaste inlägg på http://feministpavlina.blogspot.com/2009/07/var-gud-en-ovanligt-sadistisk-vegan.html och konstaterar att det är ett par saker som du har lite fel på. Därför skriver jag ett öppet brev där jag förklarar och resonerar kring de saker jag tycker du har missat. De av mina bloggläsare som kom direkt hit tycker jag ska läsa Pavlinas blogginlägg först.

Vi börjar i Fjärde stycket, där du påpekar att bibeln har ett konstigt språk.
Det beror på att du har hittat en nästan 100 år gammal översättning av bibeln. Den bibel du läser i är inte översatt till svenska, så som den ser ut idag, utan för nästan 100 år sedan. Du kan läsa vilken text som helst som är skriven för 100 år sedan. Språket kommer vara lika konstigt. Nästa gång du läser bibeln, använd en nyare översättning. Det finns en som heter Bibel 2000.

Du tycker Sets släkt-tavla är ointressant. Vet du varför det finns med släkt-tavlor? Släkttavlan i början av Matteusevangeliet till exempel är för att bevisa att Jesus är en ättling till kung David. Enligt judiska profeter i gamla testamentet ska messias, vara en ättling till kung David, genom att skriva släkttavlan från David till Jesus visar Matteus just detta. Allt som står i Bibeln står där av en anledning, och det är inte lätt att alltid veta det. Men det finns som tur va människor att fråga. Det som gör saken ännu svårare är att det är så fantastiskt mycket i bibeln. Det är ju faktiskt inte en bok vi pratar om, utan 66 stycken!

Nästa grej jag hittar är i sjätte stycket, där du skriver att du anser att Gud är en straffande gud. Det stycket är lite svårare, men jag ska försöka förklara det. Gud är en god gud. Men utan nånting ont i världen skulle vi inte kunna identifiera det onda. Utan kontraster tappar allting sitt värde. Därför finns det onda saker.
      Varför då inte bara förbjuda människan att välja det som är ont?  Här kommer en av Guds svagheter in. (Kanske Guds enda svaghet?) Gud älskar sina skapelser så mycket att Gud vill oss det allra bästa. Därför får vi människor en gåva som är både bra, och ganska farlig; nämligen valmöjlighet. Vi får valmöjligheten att göra som vi vill, men vi får samtidigt veta vad vi ska göra. "Ät inte det äpplet, skjut inte nån i huvudet, stoppa inte en gaffel i eluttaget". Vi får göra det om vi vill, men Gud säger åt oss att en del är en dålig idé. Varför säger Gud åt oss att undvika vissa saker? Jo, för att konsekvensen av det är nånting väldigt dåligt. (Äter Eva äpplet blir hon dödlig, avvisad från paradiset och tvingas föda barn. Skjuter man någon i huvudet dör personen. Stoppar man en gaffel i ett eluttag dör man.)
Kort summering av det här:
* Utan ondska, inget gott. Kontraster.
* Den absoluta godheten gör allting möjligt, men visar vad som är bra att göra.

Ditt sista stycket, där du drar slutsatsen att vi borde vara veganer. Jag tänker så här: Ja, vi kanske borde vara veganer?
De första 2 människorna som levde på jorden levde i harmoni med de andra djuren och hade ingen tanke på att döda. Ser man till historien så var människor och apmänniskor under väldigt lång tid veganer, och sen vegetarianer, innan vi lärde oss att jaga. Så det har en förankring i vetenskapen också.
Ska man se till om veganism är "gudigt" i dagens läge så tänker jag så här.
      Gud har skapat världen och vill att vi människor tar hand om den. Jorden har allvarliga problem med all miljöförstöring, alla utsläpp, och allt resursslöseri. Om vi bara ser till mat så är det mycket resurssnålare att käka ett par ton grönt istället för några kilo kött som ätit ett par ton grönt.
Ett par ton grönt är ju 1000 gånger mer mättnad och näring än vad ett par kg kött är.

Så ur det perspektivet kanske vi människor skulle göra vår jord en stor tjänst om vi åt mindre kött?
__________________________________________________

Jag hoppas du lärt dig något, och att det här öppna brevet gjorde mer nytta än det ställde till skada.

mvh
Anders Arkbro, skribent på Tankar om Allting.

Inga kommentarer: