onsdag 16 september 2009

Anna Odell valde fel skola

Tänk om Anna Odell hade varit journaliststuderande istället för student på konstfack? Vad hade massornas åsikt och rättens dom blivit då?

Anna Odell är namnet på den konstfackstuderande vars examensarbete renderade kilometer av löpsedlar om hur hon hade utnyttjat Sveriges resurser. Tjejen som ville ge inblick i psykvården genom att låtsas vara suicidal och nästan hoppa från en bro. Förbipasserande såg henne, polisen och psykvårdare kom till platsen och hon blev inspärrad. Precis som hon förväntade sig så tog personalen i med hårdhandskarna med henne eftersom hon spelade att hon var galen och våldsam. Bemötandet av psyksjuka var det som hon ville visa på i sin installation som hon tänkt göra. Efter lång tid av mediabrus så fälldes Odell och dömdes till 50 dagsböter för våldsamt motstånd och för oredligt förfarande.

Men har någon sett hennes installation? Skulle kanske den här sortens wallraffning komma ut med ett sånt stort budskap att målet helgade medlen? Jag leker med tanken att om Odell gjort samma sak i journalistikens namn kunde det ha fått en helt annan utgång. Vad tror du?

1 kommentar:

Ylva sa...

Vad är konst? Vad är en konstnärs uppgift i samhället?