torsdag 10 september 2009

Tankar om ekonomi

Ekonomi betyder ungefär “hushållande och fördelning av (oftast begränsade) resurser”.

På drottningtorget i Göteborg passerar det varje dag en sjukt massa människor. Vill man träffa så mycket människor som möjligt utan att ta sig till centralstationen i Stockholm så är drottningtorget i Göteborg “the place to be”. Det här fenomenet utnyttjas alltid av folk som vill dela ut reklam. 5 dar i veckan är det reklam utklädd till en tidning (vid namn Metro) som delas ut. Men då och då delar företag ut gratisprover av någon ny produkt som de vill att folk ska börja köpa.

I morse var det pågen som delade ut påsar med nåt nytt bröd, och dum som jag är tackade jag ja till att få en påse. Min skolväska var redan aspackad och nu blev den ännu fullare.

Efter skolan skulle jag till biblioteket och hämta 2 böcker jag reserverat. Men min väska var redan aspackad innan jag la ner en stor påse bröd i den. Men jag kan ju inte slänga bröd? Det finns massa människor i Göteborg som har väldigt lite eller inga pengar till mat, och att jag ska slänga bröd som skulle räcka iaf ett par dagar kändes helt enkelt inte bra.

- Kööööp Faktum. Stöd de hemlösa. Kööp Faktum, de hemlösas tidning!
Jag åker fram till mannen.

- Jag måste fråga dig en sak. Det kan tyckas knäppt men så här är det. I morse delade pågen ut gratisprover på bröd på centralen. Jag vet inte hur just du har det, men jag gissar att du är mer eller mindre hemlös och så eftersom du säljer Faktum…
- …Ja, de skarru veta. De är inte lätt!
- Jag ska inte köpa din tidning idag. Det där numret har jag redan. Men jag har en påse bröd, som egentligen inte får plats i min väska. Skulle du vilja ha den? Jag menar… Skulle det vara till nån hjälp?
- Ja. Absolut!
Jag plockar fram påsen och får se gubben le med hela ansiktet. 
- Tack! Du är en bra man. Du är en bra man…

Jag hade inte plats för påsen i min väska, och den hemlöse fick några dagars bröd. En win-win-situation.

Men om man tänker i termer av resursfördelning kan jag tycka att det är väldigt snett att ett företag delar ut bröd till rika människor i förhoppningen att de ska köpa mer. Egentligen borde de lägga de tusenlapparna på att ge brödpåsar till hemlösa istället.

Jag VET att etisk och ekologisk märkning är nånting som säljer. Annars skulle inte fairtrademärkt kaffe, kravmärkta gurkor och svanenmärkt tvättmedel säljas. Vi är beredda att betala några kronor extra för ett rättvisemärkt kaffe där extrakostnaden hjälper bort fattigdom i andra länder. Men varför är det inte vanligt med erbjudanden likt “köp 9 påsar bröd så skänker vi en påse bröd till en  hemlös” ?

Jag har en del tankar om anledningen till det här. Kanske skriver ett inlägg om det längre fram. Men innan dess vill jag att ni som läser kommenterar och ger era reflektioner.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Världen blir bättre av människor som har hjärtat på rätta stället. Som du tex. Mu

Annika sa...

Mammas hjärta flödar över av stolthet... Det du gjorde ger hopp om vår framtid.
Ekonomi som du pratar om inledningsvis är väl just anledningen till varför företagen inte ger till de hemlösa.
Vad skulle de tjäna på det mer än lite positiva kommentarer från omgivningen? Om vi människor vore smarta skulle vi naturligtvis endast handla i denna butik i fortsättningen för att fortsätta på ett bra spår, men tyvärr tror jag det är ett övergående fenomen och en utopi att vi alla skulle göra det. Den som har pengar, mycket pengar är naturligtvis oerhört viktig för företagen, därför tror jag att det får bli smygande, hjärtliga människor som även i fortsättningen ser till att hjälpa sina nästa med det de kan. Vad tror du?

Fridus Linus the one and only sa...

Har du hört talas om ett skomärke som heter TOMS SHOES? de ger bort ett par skor för varje sålt par..kolla in deras hemsida ^^

Rolf Nilsson sa...

Hemlöshet är en diagnos på en vidrig människosyn, inte på individer.
I över 100 år har vi tillåtit en Socialtjänst, kyrkor, föreningar, frivilligorganisationer och dessutom olika aktiebolag bygga upp hela sin grund och sedan växa på att hjälpa hemlösa. Men då hjälpen inte bygger på att hjälpa till med vad en hemlös människas primära behov består av, blir konsekvensen av detta att en massa arbetstillfällen åt redan etablerade personer på hemlösa människors bekostnad skapas. För att dessa "hjälpande" system ska kunna expandera behövs självklart ett växande underlag, vilket också det ständigt ökande i antal hemlösa i Sverige påvisar. Detta trots olika försök att dölja detta genom att hela tiden omdefiniera vad hemlöshet egentligen betyder.

Denna mycket uppenbara ickefungerande hjälp omsätter i vårt land bara i skattemedel ca 11 miljarder, vilket är en siffra Lunds Universitet sammanställt utifrån att varje hemlös kostar runt 600 000 om året.
Det är anmärkningsvärt att varje hemlös kan kosta samhället så mycket, utan att bli hjälpt med det primära behovet, ett tryggt hem?

Eller kanske är det just därför kostnaden är så hög?

Ännu mer häpnadsväckande blir om vi ser det från en annan infallsvinkel. Den vinklingen som gör att varje hemlös vi har i vårt land är så mycket värd för alla ”hjälparna” att människor och organisationer som jobbar med att hjälpa hemlösa fördelar 600 000 mellan sig för att hålla dessa människor kvar i hemlöshet!

Är det då inte dags för ett nytt och mänskligt agerande i denna fråga?

Då menar jag inte att den idag avlönade ”hjälpande” personalen ska ges möjlighet att känna sig ännu mer självgoda i sitt jobb än de redan gör idag. Nej, med mänskligt menar jag att våra hemlösa människor ska ges en ärlig chans till möjligheten till ett värdigt liv med ett fungerande privatliv i ett tryggt hem.

Vi kanske till och med skulle kunna göra en unik studie här i Sverige, där människor som idag på nåder lever i något av alla lukrativa villkorade boenden “testades” att klara av ett eget integrerat hem. Denna “test” bör då för trovärdighetens skull genomföras med samma stöd och den “hjälp” människor får idag för att klara av att bo som uteliggare, på härbärgen eller i något av otaliga benämningar på de befintliga vinstdrivande ”boendeformerna”. Det skulle inte vara svårt att finna personer som under många år smittats av ett sjukt och omänskligt samhälle som fortsätter smittas av en “Reinfeldtdeffekt” fortsätter sprida den smittan i vårt land som i folkmun kallas hemlöshet.

I vårt välfärdssamhälle har vi råd med respekten för individen. Vi har råd att respektera den enskilda individens förutsättningar, behov och önskningar om ett autonomt liv. Spelar ingen roll om du är där du är pga. olycka i livet, arbetslöshet, dyslexi, psykos, psykopati, skilsmässa, olycksfall i arbetet eller vilken anledning man kan tänkas hitta på. Respekten för individens behov och förutsättningar har vi i vårt välfärdssamhälle, med grundläggande solidariska värderingar om individens rätt, råd med!

Sluta prata om hemlöshet som om det vore en psykiatrisk diagnos – det är en diagnos på samhället – inte på individen.

Rolf Nilsson
Ordf. Föreningen Stockholms hemlösa