söndag 3 maj 2009

Tankar om bussar

Ända sedan jag va en liten plutt har jag hört att det är bra att åka buss. “Vuxna har ju alltid rätt”, tänkte jag, och gjorde ingen stor affär av det. Sen blev jag lite äldre, och insåg att en buss som är hur stor som helst måste ju dricka mer bensin än en liten personbil. Det jag klurat på ett tag är hur mycket bränsle en buss drar. Här om dan träffade jag en kille som är mellanchef på Swebus. (- En säker källa va?)
Enligt honom drar en buss mellan 3 och 4 liter per mil. 

bussars förbrukning

“I say no more…”

2 kommentarer:

Dajo sa...

En faktor som däremot inte syns i din kurva är att om t.ex. 40 personer åker personbil så krävs det 8 personbilar, varpå mängden bränsle åttadubblas. Med "stora" bilar som drar 1 liter/mil blir den totala bränsleförbrukningen (vid 40 passagerare) alltså 8 liter per mil, dvs 0,2 liter/mil/person. Detta jämfört med bussen som drar 4 liter/mil, dvs. endast 0,1 liter/mil/person. Eller har jag räknat fel? :-)

Martin sa...

Precis, du måste göra de gröna och röda kurvorna upp till 40 pers för att man skall kunna se något relevant. Det är sant att en buss med få passagerare är en miljöbov, men jag tror det kompenseras med råge av alla bussar som innehåller fler än 10 pers.