Tycker inte du det också?
_____________________
Sedan hösten 2006 har vi en ny regering med blåa slipsar och plånboken full av kreditkort. Men under det gångna året har jag sett tendenser till att regeringen vänder kappan efter vinden, och följer opinionen. Svagt skulle en del säga. Jag tycker det är ett steg mot demokrati. När de som styr i landet gör som de i landet tycker.
Men det finns en stor nackdel när de som bestämmer i landet följer bloggare, demonstranter och tidningsdebattörer, nämligen att det finns en stor grupp människor som faller mellan stolarna. De som inte orkar stå utanför maktens hus och skrika, de som inte har de fina och kraftfulla orden som är eftersträvansvärt när man vill påverka.
Jag har en idé, men först måste jag berätta för alla mina läsare hur facebook fungerar.
Facebook är en hemsida som är som ett jättestort rum där massa människor möter varandra. Man kan skriva vad man gör just nu, leka olika lekar och delta i frågesporter. Varje person har en egen sida där andra kan se vad man fått för resultat i olika facebook-spel, och även det som kallas för statusuppdatering. En statusuppdatering är när en användare svarat på frågan “vad gör du just nu?” Bland uppdateringar kan man hitta allt från “Jag tänkte raka av mig allt håret” till “Jag ska ut och gå en stund” eller “Jag kollar på film och tycker livet känns allmänt mysigt”.
Det finns även olika ‘offentliga sidor’. En offentlig sida är ungefär som en personlig sida där andra kan se vad som är på gång helt enkelt. Här varierar det väldigt mycket vad man kan läsa, eftersom en offentlig sida kan vara nästan vad som helst. “Liseberg”, “Tv-serien House”, “Astrid Lindgren” och “kladdkaka” är exempel på offentliga sidor. På en offentlig sida kan du läsa vad som är på gång för exempelvis Liseberg eller TV-serien House.
På facebook kan du kommentera allting. Allt som någon gör och väljer att visa för andra går att kommentera. Exempelvis: Anders skriver en status-uppdatering. “Jag vill ut i solen.” Då kan Annika kommentera, och skriver kanske “Ja, det är bra det.” Man kan även klicka på en “gilla” och om 47 har sett en statusuppdatering och valt att klicka på “gilla” så kommer det stå “47 personer gillar det här”
___________________________________________________________________________________
Riksdagen borde ha en egen facebook-liknande webbsida. Ett redaktionsutskott skulle lägga upp alla beslut som fattas i riksdagen. Därefter skulle vi medborgare kunna klicka “gillar” eller “ogillar” och dessutom kommentera vad vi tycker de gjort fel i beslutet.
Mycket av det här gör ju redan tidningar. De publicerar nyheter från politiken och låter vanligt folk tycka och tänka om det. MEN skillnaden är att tidningar drivs av privata och ekonomiska intressen. Visserligen håller många tidningar hög kvalité. Men det här måste vara idiotsäkert och till 100 % opartiskt. Därför behöver det, till skillnad mot vanliga nät-tidningar, vara statligt styrt. (Svenska staten är som tur är inte korrumperad än.)
När vi väl har det här instrumentet för insikt och påverkan i riksdagens arbete, då är det bara en sak kvar. Ska det verkligen vara helt rättvisande så måste alla använda det. Internet är ett hinder, för en del. Men som jag ser är det bara ett mentalt hinder, det verkliga hindret är väldigt lättforcerat.
De som inte har tillgång till internet
De som inte har internet hemma kan lätt låna dator på kommun-biblioteket. De som bor i glesbyggd långt från bibliotek kanske kan få låna en dator på närmaste skola? Ska en sån här demokratisk reform funka måste alla tillgång till en dator med internet.
De som tycker internet är svårt
På bibliotek finns det alltid personal att fråga. Dessutom måste det här systemet vara så enkelt och självförklarande så att vem som helst kan använda det. Kan man ta ut pengar i en bankomat eller sortera sina sopor rätt så ska man kunna läsa, kommentera och rösta i frågor i riksdagen. Om man inte kan det är det för svårt.
Invandrare och andra med språksvårigheter
Precis som i alla folkval måste det finnas material på olika språk, även lättläst svenska.
______________________________________________
Jag inser också att det blir en massa att förändra för att komma dit, att vi har ett sånt här demokratiskt system. Men en vis man lär ha sagt ungefär såhär: “det näst sämsta sättet att styra ett land är med demokrati. det sämsta är alla andra.
…
Så, vad säger ni, ska vi tvinga riksdagen att skapa en offentlig sida på facebook och samtidigt lagstifta så att facebook blir obligatoriskt?
Suck. Nej. Mu
SvaraRaderaUppenbarligen negativ, men det va ju inte direkt uttömmande kritik... Kan någon annan va lite mer utförlig? Tack.
SvaraRaderaJag tycker iden känns rätt ok, men kanske inte som lagstiftning... Att politikerna borde öppna upp mer och berätta och visa vad de gör och vad de beslutar om kan ju endast vara positivt...
SvaraRaderaNja ...är lite osäker på om en lagstiftning är bra.Kanske har politikerna viktigare saker att lägga sin tid på ???? Eller kanske inte förresten.
SvaraRaderaSnygg layout , gillar bilderna högst upp .