måndag 15 juni 2009

Tankar om Regeringens förslag till nya skollagen

Det ska inte längre vara möjligt för gymnasieelever att läsa upp sina betyg på Komvux. Det föreslår regeringen i den nya skollagen som presenteras på måndag, uppger SVT:s Rapport.

Så lyder ingressen i en tidningsartikel från Expressen. (Läs hela artikeln här.)

Enligt förslaget så ska riksdagen lagstadga så att det blir omöjligt att läsa upp betyg som är godkänt eller bättre. Skolministern menar att det just nu läggs resurser på elever som har fullständigt betyg. (alltså godkänt eller mer i alla kurser) Därför ska man göra det omöjligt att läsa upp betyg om man har godkänt i alla kurser.

Alltså; För få personer med IG, IG-personer på Komvux. För många personer med G eller mer, G-personer på Komvux. Regeringens lösning. Stäng ute G-personerna från Komvux.

Det jag funderar på i första läget är anledningen till att inte alla IG-personer söker sig till Komvux. Jag tror inte att det är så enkelt som att platserna tas av G-personer. Kanske en bättre åtgärd skulle vara att sätta in personer som letar upp IG-personer och ger dem en knuff in på komvux. Fast det kostar ju pengar. Personal i offentlig sektor kostar pengar i statskassan.

Ett annat problem i den här frågan är sånna som jag. G-personer som inte hade jättehög motivation under gymnasiet, och som kanske får motivation till att läsa på högskolan senare i livet. (Och när man vill läsa på högskolan behövs kanske höga gymnasiebetyg. Hoppas kopplingen är klar.)
    Om man som tonåring inte vet vad man vill, och går på låg växel under gymnasiet och nöjer sig med godkänt och kanske några VGn, ska man straffas för det senare i livet? Ett sätt som man kommer förbi det är högskoleprovet, men jag tycker det borde gå att läsa in och tenta upp kurser i sitt gymnasiebetyg.

MEN man måste prioritera IG-personer som pga struliga hemmaförhållanden, svårt med språket för att man nyss flyttat till Sverige m.m. Jag tror att det är möjligt att gå en medelväg mellan sättet som det är nu med de problem som finns, och regeringens sätt där man stänger ute sent motiverade G-personer.

Jag vet inte hur det går till på komvux, men min erfarenhet är att på gymnasiet är det mycket skolbaserad undervisning, och på högskolan mycket hemstudier. Istället för att lagstadga så att G-personer stängs ute kanske man kan se över arbetssättet på komvux runt om i landet. Det optimala vore ett arbetssätt där IG-personer får all hjälp de behöver för att få G i alla sina kurser, men även där sent motiverade G-personer får en chans. Kanske ett upplägg där G-personer får möjlighet att låna böcker, och skriva tentor, men prioriteras lägre än IG-personer när det gäller handledning och lärarledda lektioner.

Inga kommentarer: