fredag 17 april 2009

Will they choose the red pill or the blue pill?

Sedan 1970 finna Apoteket i den form det gör idag, som statligt bolag och med monopol på de allra flesta läkemedel. Men nu med blå regering har det kommit upp ett nytt förslag. Regeringen vill att alla över 18 ska få köpa receptfria läkemedel i andra affärer än just apoteket. Just nu är förslaget hos en myndighet som heter Lagrådet, som är utbildade jurister och specialister på att undersöka lagförslag. De ska se över om det finns något i lagförslaget som är farligt, dubbeltydigt eller bryter mot andra lagar. Får lagförslaget grön av Lagrådet och riksdagen röstar igenom det kommer vi kunna köpa nässpray och huvudvärkstabletter på samma ställe som säljer mjölk och bröd, och det från 1a november.

Motståndarna (främst röda) anser att man ska ha behålla apoteksmonopolet. Man vill skydda oss mot medicinernas biverkningar genom att begränsa möjligheterna att köpa, och de vill hålla hög kvalité på läkemedel genom att kontrollera vilka som säljs i Sverige.
De som är för (främst blå) anser att man ska avskaffa apoteksmonopolet. De anser att vi kan ha större tillgång till mediciner utan att ta skada. De anser att priserna blir mer gynnsamt för oss konsumenter om man utsätter apoteket för konkurrens.

I frågan om högers eller vänsters linje i apoteksfrågan så väljer jag det blåa pillret. Inte för att det spelar nån roll, jag har ju inte fått någon egen stol i riksdagshuset än.
Jag tror inte på att förbjuda/begränsa allt som är potentiellt farligt. Då skulle vi ha speciella affärer för lättöl, hushållsknivar, kaffe, tändstickor…

Och hur skulle det gå?

Inga kommentarer: