måndag 30 mars 2009

Förslag till skaparen av Människa 2.0

Hej! Idag har jag funderat lite på det här med varför vi gillar sånt som är onyttigt.

Jag har för mig att jag hört nånstans (säkert på Hjärnkontoret) att vi har inbyggt i oss att gilla sånt som är viktigt att få i sig. Problemet är att den där funktionen inte uppdaterats på ett bra tag.

Innan vi levde i samhällen där man går till mataffären och köper sin biff och pommes så va vi jägare, och vi kunde få vara utan mat längre tider. Ibland kanske det kunde gå flera dagar utan mat, och då va det en fördel att ha underhudsfett att förbränna. Underhudsfett är som ett “batteri” som kroppen tillverkar av fett och kolhydrater. Därför tycker vi människor om socker och fett.

Men nu för tiden får vi ju i oss för mycket socker och fett och salt. Kan skaparen göra så att nästa generation av människor gillar grönsaker med lagom mycket socker? Att vi börjar ogilla sånt som innehåller mättat fett, och att vi kan lukta oss till vitaminer och omega3? Tänk om vi käkade fisk istället för chips…

Vilken höjdare!

5 kommentarer:

Martin sa...

Hört talas om fish'n'chips? Det bästa av två världar :D

Anders Arkbro sa...

Friterat, panerat och med massa sås. Inte så värst nyttigt va? Men väldigt väldigt gott. Dessutom så är det ju pommes frites man menar. Jag syftade på snacks-chips.

Carlos Lopez sa...

jag äter iofs varken chips eller fisk men tanken är god ;)

Pavlina sa...

Haha, smart ;P
Men då har vi ett problem till. Om man ska tro GImetoden så är kött nyttigt och kolhydrater onyttigt. Så om det skulle vara så att GImetoden är den nyttigast metoden, och typ "gud" skulle göra om oss till att bara gilla nyttiga saker så skulle alla sluta äta bröd/pasta/potatis/ris och bara äta kött och fett. Och då skulle jorden typ gå under :)

Anders Arkbro sa...

Fast jag tror att GI-metoden har glömt en viktig sak. Grönsaker...
Dessutom stinker man aceton när kroppen "gått in i ketos" och det kan inte vara nyttigt.