tisdag 31 mars 2009

Tankar om vegetarianism

Hej.
Jag har funderat en del på det där med att vara vegetarian. Skälen till att bli vegetarian är många, men det är några av skälen som skulle kunna vara skäl nog för mig att bli veg. Jag tänkte resonera kring dem och se om det är nåt i världen som vi faktiskt kan eller bör förändra på ett eller annat sätt, rörande vad vi stoppar i oss.

“Det är nyttigare”
Det är nyttigare att vara vegetarian, men kanske inte för att kött är onyttigt, utan snarare för att grönsaker är nyttigare. Man kan äta mer grönsaker utan att bli köttvägrare, eller hur?
Man kanske kan gå på en linje mitt-i-mellan de båda lägrena och äta en måltid utan kött ibland. Om man äter lagad middag 7 gånger i veckan så kanske 3 av dem kan vara utan kött? Med en sån förändring skulle vilket fall jag får i mig mer grönsaker.

Det är billigare”
De flesta grönsaker innehåller mer fibrer och vatten än vad kött gör. De är dessutom inte så kräsna med hur de bor, hur de blir plockade osv. Därför är grönsaker ofta billigare än kött, i förhållande till vilken mättnadskänsla de ger.

“Det är bra ur ett miljöperspektiv”
Boskap som hålls för köttets skull bidrar till mer utsläpp och åtgång av rent vatten än boskap som hålls för mjölk/ägg m.m., och boskap oavsett art gör en större miljöpåverkan än en grönsak.
Det säger sig självt egentligen, att det kräver mindre naturresurser att äta grönsaken än att mata en ko med massa, massa grönt och sen äta kon. – MEN en aspekt som ofta glöms bort här är att resan som våran mat kräver släpper ut en hel del växthusgaser. Så det som är viktigare ur miljöperspektiv är inte om man äter vegetariskt eller animaliskt, utan vart den producerats. Oxfilé från gården 15 mil bort är snällare mot miljön än vindruvor odlade på andra sidan jorden. 
    Jag måste erkänna att jag sällan handlar livsmedel i vårat hem, men när det sker så ser jag sällan några markeringar om vart ifrån grönsaker och köttprodukter är tillverkade. Som i regel kan man se ursprungslandet, men det vore inressant att få veta åtminstone vilket landskap det är ifrån, om man försöker köpa enbart svenskt. Mjölk vet man ofta på ett ungefär vart den kommer ifrån. Köper jag mjölk från skånemejeri eller Falköpings mejeri så är den producerad inom Skåne eller falbygden. Men en svensk-producerad blandfärs, vart kommer den ifrån? Och kommer svinet och kossan från samma gård, eller har de åkt mer än 150 mil och släppt ut jag vet inte hur mkt växthusgaser…? 

Det är oetiskt att äta kött. Djuren utsätts för tortyr.”
Då och då får man se eller höra om nånstans där djur utsätts för fruktansvärda metoder innan och under slakt. Jag håller med de som tycker det är vidrigt. Djur har också den typen av sinnen och smärtnerver som vi människor har, djur kan nog ha smärtsamma och psykiskt påfrestande upplevelser. Varför avrättar man människor genom sprutor, och inte med elektriska stolen längre? Jag antar att det är för att man har bedömt att elektriska stolen, giljotin, hängning m.m. är såpass oetiskt att man inte vill fortsätta med det.
     Jag är helt med på att man måste förändra så att djur, som också har förmåga att känna, borde avrättas på ett bättre sätt än vad som nu förekommer. Men jag tror inte att man ska sluta äta kött för att protestera mot oetiskt sätt att slakta. Jag tror på att kräva av köttindustrin att de märker sina produkter med ett ny sorts märke. “Schysst slakt” kan vi kalla det för. Den moderna västerlänningens svar på Kosher eller Halal. Livsmedelverket skulle få ett märke till att dela ut, och att göra stickprov och undersöka om det efterföljs. Men det skulle göra det bättre för kreatur, och det är väl en av de saker som vegetarianer vill uppnå?

Vad har jag då sagt?

- Ät mindre kött. Det tjänar både vår miljö, din kropp, och din plånbok på.
- Köp närproducerat. Det tjänar miljön på, och det känns lite bättre i den där delen av magen där miljömedvetande och empati  sitter. 
- Företag: Märk vart ifrån köttbiten kommer.
- Livsmedelverket: Se till att fixa en märkning för livsmedel, som blivit slaktade med “Sjysst slakt”.

1 kommentar:

Martin sa...

Tänkvärt och balanserat. Det är viktigt att väga flera aspekter mot varandra.