lördag 7 mars 2009

Tankar om Jesus Kristus, snickaren från Nasaret

De tankar jag ska presentera är jag medveten om att jag inte är den första som tänker, men jag känner att “det här, det måste jag skriva nåt om.”

Igår kväll var jag på ett kristet kafé här i Uddevalla som finns i Saronhuset. Kafét går under namnet ‘Saron Ung’ och har öppet fredagar 21-00. (Sådär, nu fick jag in ett reklaminlslag också!)
Igår träffade jag en kille som var fritidspedagog, bonde och politiker. Men framförallt väldigt intressant att prata med. Han presenterade ett resonemang för mig.

 • - Alla som ljuger gör det till sin fördel, antingen för att hamna i ett gynnsamt läge, eller slippa ett missgynnsamt sådant.
 • - Det fanns en gång en man som kallades Jesus från Nasaret, eller Kristus. 
 • - Jesus dog jättemycket och jätteplågsamt. (39 piskrapp på ryggen så inälvorna blottades, en krans av taggbuske på huvudet, spikar genom händer och fötter)
 • - Enligt en del är det som Jesus sa inte sant.

Där har vi grundförutsättningarna. Nu kommer det intressanta.

Jesus säger saker som är missgynnsamt för honom (han blir ju spikad på ett kors), men blir av en del betraktad som lögnare. Möjligheterna är:

 • 1

    Jesus talar sanning.

 • 2

 • Jesus talar osanning.
  _____________

Fast vänta lite nu…!

Om han talar sanning så är han en väldigt oegoistisk man, som är dum nog att provocera regimen i Palestina för att få sitt budskap fram. Konsekvensen av det vet vi, och det visste man nog i förväg.

Om han talar osanning så borde han ju enligt grundregeln “människor ljuger bara till sin fördel” inte ljuga på ett sätt så att han själv får lida för det.
________________________________________

Jag kommer till konklusionen att Jesus antingen talar sanning, offrar sig för oss människor, och för att få sitt budskap fram.
alternaivet
Jesus är en sinnessjuk figur som far med osanningar, osanningar som vi vet med facit i hand ledde till döden genom korsfästelse.

MEN det finns en sak som pekar på att Jesus omöjligt kan ha varit sinnessjuk. Tvärtom. Han var en otroligt sinnesskarp personlighet. Bevisen för det haglar i evangelierna och i andra mindre kända källor. Jesus resonerar med bildade präster vid 12 års ålder. Han räddar en kvinna från att bli stenad bara genom att lugnt prata med männen runt henne. Jesus är en fantastisk människokännare som vet mer om folk än de själva vet. (Henrik Fexeus kan slänga sig i väggen på den punkten!)

 

Något av en slutsats

 

    Jesus  
+ (Kontroversiella åsikter och handlingar som ledde till 
      en plågsam död) 
+ (Ett fantastiskt intellekt, människokännande och 
     förstånd som bevisar att han är fullt psykiskt frisk) 
= Det Jesus sa bör enligt rimlig logik vara sant.

 •  
   

2 kommentarer:

Anonym sa...

Erhm, hur vet du att "jesus" har sagt någonting överhuvudtaget då? Det innebär ju att du först måste bevisa att allt ordagrant i nya testamenetet är sant/hände. Bra försök till logik, men du misslyckas på en hel del punkter.

Anders Arkbro sa...

Hej Anonym.
Till att börja med så undrar jag varför du skriver som anonym, och inte vågar publicera ditt namn.
Fast hellre att folk skriver anonymt än inte alls.

Nog om detta.
Mitt resonemang hänger ju på att man tror att Evangelierna av Matteus, Markus, Lukas och Johannes är historiska dokument på samma sätt som Dödahavsrullarna, Heiroglyfer i Egypten osv...

Jag kan inte tillräckligt mycket Bibelhistoria för att bevisa det. Men det jag vet är att det finns massor av oberoende källor till att Jesus har funnits, sagt kloka saker, uträttat under, och blivit avrättad medelst korsfästning. Om det är viktigt för dig, så kan jag fråga nån som vet exakt vad dom här andra källorna heter.

Förresten hur många källor behöver man för en tes när man skriver rapporter nu för tiden? Räcker det med 5 stycken?