tisdag 24 februari 2009

Digital zoom – Hurra, hurra!

jämförelser på taket

Vet du vad det är för skillnad på digital zoom och optisk zoom?

Optisk zoom fungerar ungefär som en kikare. Man använder sig av olika linser för att på så sätt få med en mindre del av bilden och på så sätt komma närmare motivet.
Digital zoom är samma sak som att beskära. Precis som jag gjort här på bilderna ovanför.

Digital Zoom ger generellt sämre bildkvalité, om man inte har hög upplösning på kameran. (Kolla in gigapxl.org så förstår du.)

Jag har nyligen köpt en nya kamera som har tre och en halv gånger så många megapixel som kameran i min mobiltelefon, och dessutom större sensor och bättre optik. Så med hjälp av den får jag bättre och skarpare bilder, även när jag beskär bilderna med digital zoom. (Vilket jag aldrig gör i kameran, och alltid i datorn. Anledning? På datorn ser jag vad jag gör.)

Bilderna ovan är tyvärr tagna vid två olika tillfällen. Men det som är gemensamt är att det är samma tak, fotograferat från ungefär samma punkt. Om man kollar på den mindre beskurna bilden så ser man framförallt skillnad på att man faktiska kan räkna takpannor på den ena bilden. På den andra är det bara en brun pixel-gröt.

Så från och med hoppas jag att det bara blir skarpa och fina bilder från mig!

2 kommentarer:

Erik Ståhlberg sa...

bilden till höger är mer inzoomad än den andra bilden. jag har en kamera med 10x optisk zoom om du vill köpa?

Anders Arkbro sa...

Tyvärr så har jag ju just köpt kamera, och det är inte öppet köp. Annars hade jag ju funderat på saken. Varför ska du sälja kameran?