lördag 14 februari 2009

FRA - en bakgrund

I Sverige har vi nåt som heter Försvarets Radio-Anstalt, och de ägnar sig åt allsköns signalspaning i främst militärt syfte. Allt för Sveriges säkerhet. Jag föreställer mig att det va små grönisar som satt med varsin radioscanner och lyssnade av frekvenserna efter misstänkt verksamhet.
Men nu är det inte så enkelt. Internet och dator-kommunikation har ju blivit skitstort de senaste 15 åren. I och med det har svenska staten tillammans med FRA kommit fram till att de måste förändra lagen som reglerar vad FRA får göra. Allt för att den ska stämma överens med hur potentiella landsfaror kommunicerar.

Nu till en annan del av det hela, lite av en grundförutsättning för att förstå problemet. Det är så att när du skickar mail så går dom troligen via en server (väldigt stor dator) i ett land långt borta. Exempelvis Hotmail som är amerikanskt har troligen sina servrar i USA.
FRA-lagen gör det teoretiskt sett lagligt att kontrollera all datatrafik som passerar Sveriges gränser, och dit räknas privata mail som skickas via en utländsk server. Så när du skickar ett kärleksbrev till din älskade från din MSN Hotmail till dennes Google Gmail så är chansen stor att det går utomlands. FRAs maskiner läser av ALLT som passerar Sveriges gränser, digitalt, och om just ditt mail innehåller nåt av de nyckelord som deras filter reagerar på, då är chansen stor att just ditt mail sparas och visas för en levandes människa. (Som kan vara din kompis, farbror, gamla lärare, ditt ex osv.)

Så om du skickar nåt kärleksbrev på alla hjärtans dag där du skriver exempelvis "sex-bomb", "din kärlek smittar" eller "mitt hjärta sprängs av känslor när jag tänker på dig" så finns risken att filtret vaknar till på orden "bomb", "smittar" och "sprängs".

Så akta dig så du inte fastnar i FRAs händer... ;-)

2 kommentarer:

Annika sa...

ja hujedamej...

Martin sa...

Mycket av det du skriver är riktigt. Men! De kommer troligtvis framförallt inte söka igenom folks mail efter en lista med sökord, utan lägga störst vikt vid att se vem som skickar brev med vem. Detta sammanställs i s.k. sociogram (tänk friend wheel på facebook) där man ser vem som känner vem, och hur ofta man har kontakt etc. Detta har de iaf full möjlighet att göra och det finns en stor risk att staten finner det frestande att börja med lite åsiktsregistrering och medborgarkatalogisering.

Fast bara på alla som håller på med barnporr. Och alla nazister förstås. Och MC-gängen. Och varför inte judar också, nu när de håller på att slakta så hänsynslöst nere i Gaza. Muslimerna för den delen kan ju få för sig att självmordsbomba när som helst, så skriv upp dem också. Givetvis även de värsta skattesmitarna.

Oj, jag höll på att glömma fildelarna! Registrera dem snabbt och stäm dem till månen mha den nya piratjägarlagen, IPRED. Det skall väl få tyst på dem.

Men oroa dig inte, DU har väl rent mjöl i påsen...?