lördag 14 februari 2009

Norge vs FRA - Heja Norge!!!

Sist jag skrev berättade jag om den så kallade FRA-lagen, som vanligt folk starkt opponerat sig mot, i alla fall den teknik-medvetna delen av folket. De som hyllat lagen är konservativa, bakåt-strävande räddharar som fortfarande tror att "ryssen ska komma". Gissa vilken grupp jag tillhör!

Nu är det vilket fall så att det äntligen är nån med makt som har sagt ifrån om FRA-lagen, nämligen norska kostymnissar högt upp i hierarkin i vårt grannland i väst.
Det som norrmännen säger är samma sak som dator-kunniga svenskar sagt så länge som debatten om FRA-lagen pågått; att lagen är integritets-kränkande eftersom den kontrollerar all trafik som passerar in i och ut ur Sverige även privat mail, som du och jag skriver varje dag. Vem vet, de kanske kontrollerar bloggar också?
Det är bra att norrmännen sagt ifrån, och att det är mäktiga sådana. De har hotat med åtal i Europadomstolen för brott på mänskliga rättigheter, och det är inte småpotatis direkt.
Jag har, liksom de flesta, rent mjöl i påsen. Men jag vet inte vilka människor som har tillgång till det här filtret, och att kontrollera data-trafik via FRA. Om nån jag känner jobbar där så kan det bli väldigt, väldigt pinsamt.
De som jag hejar på i vilket fall är norrmännen. Hoppas de vinner och vi får en bättre lösning i jakten på brottslingar som inte lärt sig att kryptera e-post.

En sista tanke:
Ska man helt sluta att yttra sig privat på nätet? Det skulle skada vår infrstruktur värre än vad "ryssen" gör, eftersom internet är en så stor del av vår kommunikation.


Vem har rätt? Vem har fel?
Vad skulle den bästa lösningen vara???

1 kommentar:

Anonym sa...

redan kommen
vadå?
vargoda atombomba oss så finns vi ej längre till
inga mindrevärda folkslag, inga problem